29 / 03 / 2024

Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor. Peki, kanunen mirasta kime ne oranda pay düşer?



Mirasta kime ne oranda pay düşer?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mallar mirasçılarına intikal ediyor. Mirasbırakanın mirasçılarının kim olduğu ve hangi oranda mirasçı oldukları kanun ile açıklanıyor.


Kanunen, mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyu oluyor. Daha sonra anne, baba; büyük anne, büyük baba; evlilik dışı hısımlar, sağ kalan eş, evlatlık ve devlet mirasbırakanın mirasçıları oluyor. Peki, mirasta kime ne oranda pay düşer?


Kimlerin hangi oranda mirasçı olacağı ölüm sırasında kimin hayatta olduğuna bağlı oluyor. Mirasçılar, veraset ilamı ile tespit edilebiliyor.


Mirasçılık sırası..

1. Geride çocuklar ve eş kalmışsa;eşin payı 1/4 'tür.(Çocukların yerini o çocuktan olan torunlar alır.)


2. Geride çocuk olmayıp mirasçı olarak anne baba ve eş kalmışsa; eşin payı 1/2'dir.(Ölen anne babanın yerini o anne babadan olan kardeşler alır.)


3. Geride anne baba ve kardeş de yoksa, büyükanne ve büyükbaba mirasçı olur.Bu durumda eşin payı 3/4'tür.(Ölen büyükanne ile büyük babanın yerini dayı, amca, hala, teyze alır.) Ölen amca, dayı, hala, teyzenin payı ondan olan çocuklara kalır.)


4. Bu akrabaların hiçbiri yoksa eş mirasın tamamını alır.


5. Eğer geride eş de yoksa miras devlete kalır.



Miras kalan evin anneye devri mümkün müdür?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön