18 / 04 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı açılır?

Paylı veya elbirliği mülkiyeti şeklinde tescilli taşınmazlarda ortaklığın giderilmesi için açılan davalara ortaklığın giderilmesi davası deniyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı açılır?



Ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı açılır?


Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan ortaklığın giderilmesi davalarının amacı ortakların paylaşımda yaşadıkları uzlaşmazlığın giderilmesi olarak biliniyor. Bu noktada ortak malın, ya da ortak gayrimenkulün taksiminin nasıl yapılacağının çözülememesi ortaklığın giderilmesi davası açılmasına neden oluyor. 


Medeni Kanunun 628. Maddesine göre ortak malın ya da gayrimenkulün ortaklar arasında paylaşımı konusunda çıkan uzlaşmazlık, açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası (izale-i şuyu) sonucunda mahkemenin paylaştırma işlemini yapması yada mahkemece satışının gerçekleştirilmesi ve bedelin paylaştırılması ile gideriliyor. 


Söz konusu ortak mal ya da gayrimenkul paylaştırılabilir nitelikte ise satış yapılmadan ortaklar arasında paylaştırılıyor. Mahkemece satış, ancak paylaşımın yapılamadığı durumlarda ve açık arttırma usulü ile yapılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı açılır?


Ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Davada bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi gerekiyor. Aksi durumda, davalı olarak gösterilmeyenler varsa onların da davaya dahil ediliyor.


Ortaklığın giderilmesi davalarında her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor.


İzale-i şuyu davası dilekçesi nasıl yazılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön