29 / 03 / 2024

Parselasyon nasıl hesaplanır?

Parselasyon nasıl hesaplanır?

Parselasyon, ham arazi üzerinde yapılan çalışma olarak nitelendiriliyor. Bu çalışmalar kapsamında, taşınmaz mallar birbirinden ayrılıyor. Peki, parselasyon nasıl hesaplanır? Parselasyon uygulamasında nasıl bir süreç izlenir?



Parselasyon nasıl hesaplanır?

Parselasyon, ham arazi üzerinde yapılan çalışma olarak nitelendiriliyor. Bu çalışmalar kapsamında, taşınmaz mallar birbirinden ayrılıyor.


Parselasyon, parseller içerisinde yol, meydan, yeşil alan, park, otopark gibi kamu hizmetlerine ayrılan yerlerden herhangi birini kapsayacak şekilde yapılıyor. Parselasyon işlemleri, plan sınırları içerisinde bulunan ve henüz düzenlenmemiş arazilerin şekillendirmesini sağlıyor. 


Parselasyon planı; Parselasyon durumunu gösteren ve tapuya tescil işlemlerinde esas alınan arazi ve arsa düzenleme işlemini gösteren plan olarak tanımlanıyor. Peki, parselasyon nasıl hesaplanır?


Bu plan, uygulama imar planına, mevzuata ve plan notlarına uygun yapılaşmaya temel oluşturmak ve kamu hizmet alanlarının kamu eline geçişini sağlamak amacı ile hazırlanıyor. 


İmar planlarına göre yapılan parselasyon uygulamaları; belediye ve mücavir alan içinde ise belediye encümeni, belediye ve mücavir alan dışında ise il idare kurulunun onayından sonra yürürlüğe giriyor.


Bu planlar bir ay müddetle ilgili idarede asılıyor. Bu sürenin sonunda kesinleşip, tashih edilecek planlar hakkında da bu hüküm uygulanıyor. 


Kesinleşen parselasyon planları tescil edilmek üzere tapu dairesine gönderiliyor. Bu daireler ilgililerin muvafakatı aranmaksızın, sicilleri planlara göre re'sen tanzim ve tesis ediliyor.



Parselasyon planı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön