19 / 04 / 2024

Sitelerde ısı ölçer!

Sitelerde ısı ölçer!

Sitelerde ısı ölçer sistemi ile kat, daire, büro, dükkan, mağaza, depo ve benzer bölümlerinden bağımsız olarak kullanılan her birim için adaletli bir enerji gideri dağılımı amaçlanıyor...




Sitelerde ısı ölçer!


Merkezi ısıtma ve sıcak su dağılımı yapan tesisatlara ilişkin olarak ısınma ve sıcak su giderlerinin paylaştırılmasına yönelik olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 14/04/2008 sayılı yönetmeliği bulunuyor. Isı pay ölçer yönetmeliği olarak bilinen bu yönetmelik binalarda ısı giderlerinin binada bulunan dairelere dağılımını düzenliyor.


Isı pay ölçer yönetmeliğinde bina yöneticisi, bina yönetim kurulu, enerji yöneticisi, merkezi ısıtma sistemi, ısı ölçer (ısı pay ölçer) ısı sayacı, ön ödemeli ısı sayacı, yetkilendirilmiş ısı pay ölçüm şirketleri, muayene ve kalibrasyon, gider paylaşım belgesi dikkat çeken bazı madde başlıklarıdır. Sitelerde ısı ölçer sistemi ile kat, daire, büro, dükkan, mağaza, depo ve benzer bölümlerinden bağımsız olarak kullanılan her birim için adaletli bir enerji gideri dağılımı amaçlanıyor.


Enerji gideri dağılımı konusu; Kat mülkiyeti kanunu nezdinde bina sahipleri, bina yöneticileri, enerji yöneticisi, yetkilendirilmiş sertifikalı ölçüm şirketlerini direk ilgilendiriyor. Bina sahibi, bina yöneticisi ve enerji yöneticisi binada bulunan ısı kaynaklarının gider paylaşımı konusunda yeterli bir donanıma sahip değilse ölçüm ve gider dağılımın yapılabilmesi için; Bakanlık tarafından ısı pay ölçer yetki belgesi sertifikasına sahip tüzel kişiler oluşturulmuştur.


Isı pay ölçer yönetmeliğinin özü merkezi ısıtma su sistemlerinin bağımsız bölüm kullanıcılarına paylaştırılmasıdır. Sitelerde ısı ölçer sistemine göre ısınma ve su tüketim verilerini ölçmek için bina içindeki mekanlar ısı pay ölçerler ile donatılıyor. Bina sahipleri, yöneticiler veya bakanlık yetkili kuruluşları ısı enerjisi ve sıcak su kullanımına ilişkin tüketim veri raporlarını aylık periyodlarda ölçerek ve binanın bireysel kullanıma ait bölümlerine ait ısı maliyeti gideri tespiti yaparak faturalandırıyor.


Binanın ortak kullanım alanlarında sıcaklık seviyesi 15 derece olarak ayarlanması gerekiyor. Ayrıca merkezi ısıtma sistemli binada bulunan tüm vana çeşitlerinin termostatik radyatör vanası kullanılması zaruri bir uygulamadır. Bina girişleri ve diğer ortak kullanım alanları ( havuz, sauna, apartman görevlisi dairesi) ısı tüketimi ölçümünden muaf tutuluyor.



Isı pay ölçer sistemine geçmeyen bina yönetimleri şikayet edilebilecek!
Isı pay ölçer cihazı!
Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu!
Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön