25 / 04 / 2024

Tapu şerhi harcı 2017!

Tapu şerhi harcı 2017!

Tapuda genellikle gayrimenkul sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için şerh konulabiliyor. Peki, tapu şerhi harcı 2017 ne kadar?



Şerh, kelime anlamı "açma, ayırma, yarma" olarak karşımıza çıkıyor. Tapuda şerh, tapu kaydına "bilgi notu düşme" olarak ifade ediliyor. 


Tapuda genellikle gayrimenkul sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için şerh konulabiliyor. Tapu şerhinin konulabilmesi için bazı belgeler gerekli oluyor.  


Tapuya konulacak şerhler için ödenecek harç, şerhin türüne göre değişkenlik gösteriyor. 


Kira şerhi tapu harcı 2017

2017 yılı harç tarifesine göre; 2016 yılında da olduğu gibi adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil edilecek.


Şerh için gerekli belgeler;

- Kiralanan yerin tapu senedi  

- Kira sözleşmesi

- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

- Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları (Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi)


Aile konutu şerhi tapu harcı 2017

Aile konutu şerhi, tapu harcından ve döner sermaye masraflarından muaf tutuluyor. Bu nedenle aile konutu şerhi tapu harcı ödenmiyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön