20 / 04 / 2024

Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde belli hesaplamalar ile artış yapılıyor. Peki kira sözleşmenizin yenilendiğini düşünelim. Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?



Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde belli hesaplamalar ile artış yapılıyor. Bu artış mal sahibinin isteği doğrultusunda değil, kanunda belirtilen esaslar dahilinde hesaplanıyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre, ev sahibi kiracısına üretici fiyat endeksi oranlarında zam yapabiliyor. Ancak bu kural işyerlerinde 2020 yılına kadar erteleniyor. 


Buna göre işyerini kiraya veren kimseler sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Peki, Temmuz ayı itibariyle sözleşmenizin yenilendiğini düşünelim. Temmuz ayında kiralar ne kadar artacak?


Temmuz ayında kira artış oranları:

"Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi."


Buna göre kiracıya en fazla yüzde 6,73 oranında zam yapılacak. Örneğin, mevcut kira bedeli 1000 TL ise, yeni kira döneminde 1067,3 TL olakrak hesaplanacak.


Kira artış oranları Haziran 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön