26 / 04 / 2024

TOKİ'den vazgeçmek!

TOKİ'den vazgeçmek!

TOKİ tarafından hayata geçirilen konutlardan ev sahibi olanlar ya da başvuruda bulunanlar TOKİ'den vazgeçerse ne olur? TOKİ'den ev sahibi olanlar evi geri iade edebilir mi?



TOKİ'den vazgeçmek!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilen konutlardan ev sahibi olanlar veya olmak isteyenler zaman zaman bütçe konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Peki, başvuruda bulunduktan sonra TOKİ'den vazgeçilirse ne olur? TOKİ'den ev sahibi olanlar evi iade edebilir mi?


TOKİ'den vazgeçme ve  TOKİ  iadeleri ile ilgili esaslar TOKİ Konut Edindirme Rehberinde açıklanıyor:


Ödemelerde zorluk çeken TOKİ ev sahipleri, evi TOKİ'ye iade edebilir mi?

TOKİ'den konut sahibi olan alıcılar, ödemelerde zorluk çekmeleri halinde TOKİ'ye evi iade edebiliyor. Bu hususta en çok merak edilen noktalar arasında yapılan ödemelerin geri iade edilip edilemeyeceği oluyor.


İade durumlarında sözleşme imzalanmış ise sözleşmeleri feshedilerek ödenen taksit tutarları masraflar tahsil edildikten sonra faizsiz olarak iade ediliyor.


Başvuruda bulunanların konut almaktan vazgeçmesi halinde başvuru bedelleri geri ödeniyor mu? 


Bu uygulamalarda, ihale işlemleri talebe göre başlatılacağı için, taahhütnameyi imzalayarak başvuruda bulunduktan sonra vazgeçenlere başvuru bedeli geri ödenmemektedir.


Başvuru yaptıktan sonra vazgeçersem ne olur? Başvuru ücretini geri alabilir miyim? 


Haklarınız iptal edilir. Başvuru bedeli ödeyenlere bu bedel geri ödenir. 


Ancak, talep örgütlenmesi çerçevesindeki uygulamalarda ihale işlemleri talebe göre başlatılacağı için başvuruda bulunduktan sonra vazgeçenlere başvuru bedeli geri ödenmemektedir. 


Yine talebin fazla olduğu bazı projelerde de vazgeçenlere başvuru bedelinin geri ödenmeyeceğine dair hüküm sözleşmeye konulabilmektedir.


TOKİ başvuru şartları nelerdir?


Geri Dön