29 / 03 / 2024

Veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Kanunda tanımı yapılan malların kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?



Veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Veraset ve intikal vergisi; İlgili Kanunun 2’nci maddesinde tanımı yapılan malların kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde ödeniyor.


Kanunda kullanılan tabirler:

Madde 2 – Bu kanunda kullanılan tabirlerin delalet ettiği manalar aşağıda gösterilmiştir:

a) “Şahıs” tabiri; hilafına sarahat olmadıkça hakiki ve hükmi şahısları;

b) “Mal” tabiri; mülkiyete mevzu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hakları ve alacakları;

c) “Veraset” tabiri; miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarrufları;

d) “İvazsız intikal” tabiri; hibe yoliyle veya her hangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları; (Maddi ve manevi bir zarar mukabili verilen tazminatlar ivazsız sayılmaz.)


Vergiyi doğuran olay; bir kişinin ölümü, Medeni Kanun hükümlerine göre hukuken ölümüne karar verilmesi (gaiplik) veya hayatta iken yapılan bağışlamalar ile meydana geliyor. Vergi borcu iki taksit halinde ödenebiliyor.


Verginin ilk taksitleri Mayıs ayında; İkinci taksitleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Bu ödeme 3 yıl boyunca eşit bir şekilde yapılıyor.


2014 vergi oranları; 430 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında şu şekilde açıklanıyor:


1/1/2014 tarihinden itibaren 7338 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;


Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 146.306 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 292.791 TL),


İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.371 TL,

Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarından kazanılan ikramiyelerde 3.371 TL, olarak dikkate alınacaktır.


Veraset ve intikal vergisi muafiyetleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön