26 / 04 / 2024

Yıllık kira artışı yüzde kaç?

Yıllık kira artışı yüzde kaç?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile anlaşılan kira bedeline sene sonunda zam yapılıyor. Zamlı kira bedeli bir kira dönemi boyunca ödeniyor. Peki, yıllık kira artışı yüzde kaç oranında yapılır?



Yıllık kira artışı yüzde kaç?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile anlaşılan kira bedeline sene sonunda zam yapılıyor. Zamlı kira bedeli bir kira dönemi boyunca ödeniyor.


Yıllık kira artışının yasal oranlarda yapılması gerekiyor. Peki, yıllık kira artışı yüzde kaç oranında yapılır?


Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyerlerinde yıllık kira artışı farkı şekillerde hesaplanıyor. Mesken be işyeri kira artışı formülü ve hesaplama örnekleri şu şekilde sıralanıyor:


Meskenlerde yapılacak artışta, yasal olarak ÜFE oranlarının kullanılması gerekiyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınıyor.


İşyerlerinde ise bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. İşyeri sahibi sözleşmesinde hangi oran yazıyorsa o oranda zam yapabiliyor. Herhangi bir oranının belirtilmemiş olması halinde istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Örnek hesaplama:

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.


Buna göre, 2016 Şubat'ta yenilenen kira sözleşmelerinde kiraya yüzde 5,50 oranında zam yapılacak.



Enflasyon oranları Şubat 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön