19 / 04 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nde geri sayım başladı!

1915 Çanakkale Köprüsü'nde geri sayım başladı!

Çanakkale Boğazı’nda Avrupa ve Asya kıtalarını ilk defa birbirine bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nde artık sona gelindi. Simgelerin köprsünün ekonomiye yılda 223 milyarlık katlı sağlaması planlanıyor.



SİNGAPUR’DAN YÜZER VİNÇ

Köprüde kullanılan özel ekipmanlar yalnızca kule inşasındakilerle sınırlı kalmadı. Köprünün yol kısmını teşkil eden tabliyelerin montajında da dünyanın en büyük yüzer vinçlerinden olan Asia Hercules 3 yüzer vinçi kullanıldı. Proje için özel olarak Singapur’dan deniz yolu ile getirilen yüzer vincin 5 bin ton kaldırma kapasitesi bulunuyor.

RÜZGARA KARŞI HAVA BOŞLUĞU

1915 Çanakkale Köprüsü nde geri sayım başladı!

1915 Çanakkale Köprüsü, zorlu rüzgar ve deprem şartları dikkate alınarak, bu risklere karşı durabilecek mukavemete sahip bir şekilde dizayn edildi. Ülkemizdeki diğer uzun açıklı köprülerden farklı olarak 1915 Çanakkale Köprüsü’nde gidiş ve geliş yönleri arasında 9 metrelik hava boşluğu yer alıyor. Bu hava boşluğuyla beraber köprünün yolunu meydana getiren tabliyeler üzerindeki rüzgar etkisi asgari seviyeye düşürülüyor.

ÇEVRE VE DOĞA HASSASİYETİ

Proje aynı zamanda çevre ve doğaya duyduğu hassasiyetle de ön plana çıkıyor. Yapım ve işletme döneminde Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirmesi’ne esas IFC Performans Standartları göz önünde bulundurularak köprünün tasarımı ve yapımı gerçekleştirildi. Çevre ve Sosyal Etki çalışması çerçevesinde deniz tabanına dev kazıklar çakılırken Çanakkale Boğazı’ndaki yunusların çakımdan çıkan ve deniz içerisinde yayılan ses dalgalarından rahatsız olmamaları için özel deniz biyolojisi alanında uzmanlar tarafından ve özel sonar cihazlar ile sürekli gözlemde bulunuldu. 

Yine proje çerçevesinde 88 kilometre uzunluğa sahip otoyolda hayvanların karşıdan karşıya geçebilmeleri için ekolojik üst geçiler dizayn edildi.

İstanbul'daki raylı sistem uzunluğu 354,3 kilometreye çıkacak!

Memur ve emekliye ek zammı içeren teklif yasalaştı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhtar maaşlarına zam müjdesi!

Asgari ücretliye müjde! Maaşınıza haciz konulamayacak!

Araba almak isteyenler dikkat! Fiyatlar yüksekten uçacak!

 


Geri Dön