25 / 04 / 2024

2022 yılında çimentoya zam yolda!

2022 yılında çimentoya zam yolda!

Dolar kurundaki artışla beraber yükselişe geçen yapı malzemeleri fiyatları durdurulamıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde çimentoya 100 TL'lik zam yapılacağı konuşuluyor.



Yapı malzemesi çimentoya 2022 yılında zam geleceği iddia ediliyor. Dünya Gazetesi'nde Leyla İlhan'ın haberine göre; Çimento maliyetleri bu 2-3 ay içinde yüzde 140 civarında yükseldi. Çimentonun ton fiyatı 250 Türk Lirası’dan 600 Türk Lirası'na çıktı. 2022 senesinde ton fiyatının 100 Türk Lirası daha yükseleceği iddiası konuşuluyor.

Çimentoya zam yapılacağını çimento üreticileri, hammadde olarak çimento kullanan hazır beton firmalarına sözlü olarak beyan ettikleri iddia edildi.

Sektör temsilcileri, bazı müteahhitlerin yapı malzemelerindeki artıştan dolayı yapılması planlanan yeni projelerini askıya aldıklarını ifade etti. Beton üretici firmaları çimentoya yapılan zamların son zamanlarda sıklaşmasını gerekçe göstererek yükselişin sebebini şu şekilde açıkladılar; “Şimdi dolarda sert düşüş oldu. Ancak biz indirim beklerken, yeni yıla zamla gireceğiz. 100 TL zam yapacaklar. Böylece fiyatı 700 TL’ye çıkacak. Piyasa bunu nasıl kabul edecek onu düşünüyoruz”

2022 yılında çimentoya zam yolda!

‘Yılbaşından sonra 100 TL zam yapacağız’

Çimento üreticilerininin telefon araçılığıyla zam yapılacağını aktaran Onur Beton ve Park Life Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Onur, “Dolar kurunun çok hızlı arttığı dönemde 200 liralık bir artış yapacaklarını söylediler. Kur düşünce ‘yılbaşından sonra 100 TL zam yapacağız’ dediler. Ancak henüz yazılı bir bilgi gelmedi” ifadesini kullandı. Fiyat artışlarıyla beraber projeleride aksatlık yaşadıklarının altını çizen Onur, “Bundan dolayı son 3 ayda neredeyse yeni müşteri edinemedik” diye konuştu.
Devletin fiyat yükselmesini engellemek için adım atması gerektiğine değinen Onur, “Bu unsurların çimento ve beton fiyatlarını yükseltmemesi için devletin bu konuda bir adım atması gerekir. Piyasalar kendi kendilerine bu işleri düzeltemiyorlar” diye ifade etti.

2022 yılında çimentoya zam yolda!

“Rekabet Kurumu devreye girmeli”

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, 2020 yılına göre yükselen fiyatlara yönelik şöyle konuştu;, “Şu anda Sakarya, Kocaeli, İstanbul, İzmir,  Ankara  Malatya gibi birçok ilden çimentocuların yeni yılda yüzde 20 oranında zam yapacağı haberlerini alıyoruz. Ancak bu oranları piyasa açısından gerçekçi ve etik bulmuyoruz. Enerjide maliyet artışı var bunu kabul ediyoruz. ‘Çimentocular maliyetlerimizin yarısından fazlası enerji” diyorlar. Peki bu süreçte enerjiye yüzde 400 zam mı geldi? İtirazımız bu aşırı fahiş zamlara. Şimdi döviz kurları aşağı inerken, zam yapmak taştan kaleye kafa atmaya benziyor. Atarsan da sonucu belli olur.”

Ev fiyatlarındaki fahiş artışın avrupa standartlarına ulaştığına dikkat çeken Tellioğlu, “Rekabeti ortadan kaldıran bir durum yaşanıyor. Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı’nın bu doğrultuda görevini yapmasını bekliyoruz.Vatandaşın konuta erişimi zorlaşacak. Müteahhitler de fiyatlarını artırmak zorunda kalacak. Alım seviyesi bu gidişle Avrupa ölçülerine çıkacak ve ortalama 2 milyon TL’nin altına konut bulunmayacak” açıklamasını yaptı.

2022'de çimento fiyatları yüzde 20 artacak!

 


Geri Dön