26 / 04 / 2024

2b arazi nasıl oluşmuştur?

2b arazi nasıl oluşmuştur?

2b arazi nasıl oluşmuştur?: Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924 yılında çıkarılan bir yasa ile göçmen soydaşlara, orman içinde ve dışında iskan ve tevzi ile tapular dağıtılmıştır...




2b arazi nasıl oluşmuştur?  


"İlk olarak 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından çıkarılan yasa ile göçmen soydaşlara göçmen soydaşlara orman içinde ve dışında iskan ve tevzi ile tapular dağıtılmış, 1925 yılında ise öşür kaldırılarak, orman içinde ve dışındaki araziler üzerinde tasarruf edenlere bedelsiz verilmiştir. Atatürk tarafından hazırlatılan 3116 sayılı ilk orman yasamız ile devletimiz şahıslara orman içinde ve orman  mülkiyeti hakkı tanımıştır."


3116 sayılı yasanın kadastro yönünden uygulamasında teknik imkansızlıklar nedeniyle kadim tarım arazileri dahil vatandaşa ait devlet tarafından satılan ve tahsis edilen taşınmazlar, orman tahdit komisyonları tarafından orman sınırları içerisine alınmıştır.


4785 sayılı yasa ile İsmet İnönü, Atatürk'ün mülkiyetini vatandaşlara verdiği taşınmaz malların büyük bir kısmını Orman Yasası adı altında devletleştirmiştir.




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön