26 / 04 / 2024

3 perakende derneğinden kira düzenlemesi talebi! 

3 perakende derneğinden kira düzenlemesi talebi! 

İTO yönetimi ve 3 perakende derneği bir araya gelerek, kiraya vereni de kiracıyı da mağdur duruma düşüren azalan çalışma süreleri konusunu değerlendirdi. 500 markanın temsilcisi olan 3 derneğin yöneticileri kiralara ilişkin önerilerde bulundu.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Osman Arolat bugünkü köşesinde İTO yönetimi ve 3 perakende derneğinin gerçekleştirdiği toplantıyı ve konuşulanları kaleme aldı.

İşte Osman Arolat'ın 'İTO ve işyeri kiraları sorunu' başlıklı yazısı...

İTO yönetimi ve 3 perakende derneği, kiraya vereni ve kiralayanı zor duruma düşüren azalan çalışma sürelerine ilişkin değerlendirme yaptılar. 115 bin mağaza ve 700 bin çalışan sayısıyla büyük bir ekonomik değere sahip olan marka temsilcileri devletten konuya ilişkin çözüm istiyor.

Haftalık çalışma saatlerinin günde 14 saat ve 6 gün esası dikkate alınarak 84 saatten, 40 saatten aza düşürülmesinin ardından, 3 perakende sektörünün tüzel kimlik temsilcileri ile İTO Başkanı Şekib Avdagiç ve yönetim kurulu üyeleri toplandılar. 

Avdagiç, çalışma sürelerinin 40 saatin altına düştüğüne dikkat çekerek, “Kira bedelleri işletmelerin yükünü ağırlaştırıyor. Bu durum kiraya vereni de kiracıyı da mağdur ediyor. Her iki tarafı da mağdur etmeyecek bir yöntem geliştirmek gerekir” diye konuştu.

Toplantıya katılan 3 dernek, Birleşik Markalar, Kategori Mağazacılığı ve Tescilli Markalar Dernekleri 500’ün üzerinde markayı temsil ettiklerine, yurt içi ve yurt dışında 115 bin mağaza ve 700 bin çalışanla büyük bir ekonomik değer oluşturduklarına dikkat çekiyor. 

Başkan Avdagiç’in sorunlara karşı önerisi şu şekilde oldu: Ciro kirasından ciro payı sistemine geçilmesi...

3 perakende derneğinden kira düzenlemesi talebi! 

500 markanın temsilcisi olan 3 derneğin yöneticilerinin önerileri ise 3 noktada toplanıyor:

- Kiralar ve vergilerde indirim yapılmalı. Mülk sahiplerine matrahtan mahsup etme hakkı verilmeli. 

-Kapalı kalınan saatler kiradan düşülmeli, ortak kullanım alanları tarifesine sınır koyulmalı.

-Sözleşme fesihlerinde tazminatsız şekilde dükkanı terk hakkı tanınmalı.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç'den AVM kira ödemeleri için çağrı!

Perakende sektöründen kira indirimi talebi!


Geri Dön