19 / 04 / 2024

3,5 milyon Suriyeliye daha ev sahipliği yapmaya gücümüz yetmez!

3,5 milyon Suriyeliye daha ev sahipliği yapmaya gücümüz yetmez!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası bir göç dalgasıyla ilgili, "Biz şu anda 3.5 milyona ev sahipliği yapıyoruz. İdlib'in nüfusu 3.5 milyon. Böyle bir 3.5 milyona daha ev sahipliği yapmaya gücümüz de imkanımız da yetmez" dedi.



İran'ın başkenti Tahran'da Suriye krizini görüşmek üzere bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ortak basın toplantısı düzenleyerek 12 maddelik 'Tahran Bildirisi'ni imzaladı.

Sputnik News'te yer alan habere göre; Erdoğan, İdlib'de yaşanacak bir göç dalgasına dair soru üzerine, şunları söyledi:
"Biz şu anda zaten 3.5 milyona ev sahipliği yapıyoruz. İdlib'in şu anda nüfusu 3.5 milyon. Böyle bir 3.5 milyona daha ev sahipliği yapmaya gücümüz de imkanlarımız da yetmez. Astana sürecinin 3 tane garantör ülkesi olarak bir gayretin içerisindeyiz. Soçi'de başlayan süreç  Ankara  ve bugün Tahran'la devam ediyor. Şu anda atacağımız adım, birlikte buradan (İdlib) olabilecek göçü engellemektir. Bunun için de terörle mücadelede başarılı olmamız lazım. Özellikle silahların bırakılmasını sağlamaya yönelik buradan çıkan mesaj, terör gruplarına da çok kararlı bir duruşun ifadesidir. Bunu başarmamız gerekiyor. Çünkü oradaki iltica, göç, vs. bunu durdurmamız bizim için çok önemli. Az önce Putin'in ifade ettiği Rakka olayı, Dara olayı, oradan bile bizler yüzlerce insanı ülkemize aldık, bunlara sağlık noktasındaki her türlü tedaviyi yapabilmek için şu anda İdlib'de benzer durumla karşı karşıya kalabiliriz. Bunu da aramızda ikili görüşmelerde ele aldığımız gibi zirvede de konuşulan bir konu oldu. Zaten açıklanacak 12 maddelik sonuç bildirgesinde de bunlar etraflıca ele alınmış durumda. Temennim odur ki bu süreci artık sona erdirmenin yolunu bulalım. Çünkü Suriye halkı bir an önce kendi anayasasını ve adil bir seçimi bekliyor ve bunu hep birlikte başarmamız lazım."


Geri Dön