25 / 04 / 2024

5 milyon liradan pahalı konutlara değerli konut vergisi!

5 milyon liradan pahalı konutlara değerli konut vergisi!

Yeni vergi paketi ile değerli konut vergisinin getirilmesinden sonra Dijital Hizmet Vergisi ile ABD'li teknoloji gibi şirketlerinden yüzde 7.5 vergi alınacağı da duyuruldu. Dijital Hizmet Vergisi en çok internet üzerinden kazanç elde eden Google, Facebook ve Amazon gibi büyük şirketleri etkileyecek.



Fransa'nın internet üzerinden mal ve hizmet sunan teknoloji şirketlerine vergi getirmesinden sonra Türkiye de bu sistemi uygulayacak. 

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre,  uluslararası teknoloji şirketlerinin,  internet üzerinden yapılan her türlü alışveriş ve reklamlarla parayla indirilen oyun, müzik ve video gibi hizmetlerden elde ettikleri gelirlere karşılık yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi ödeyeceği duyuruldu. Yeni verginin direkt ABD'li Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi teknoloji devlerini etkileyeceği söyleniyor.

Mevzuata girecek

AKP'nin üzerinde çalıştığı yeni vergi paketinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Yüksek gelirli mükelleflerin vergi oranını yüzde 35'ten yüzde 45'e çıkaran, 5 milyon ve üzerindeki konutlara değerli konut vergisi getiren, hakem ve sporcuların vergi yükünü artıran düzenleme taslağına göre, vergi mevzuatına ilk kez ‘Dijital Hizmet Vergisi' kavramı dahil edilecek. İlk kez geçen sene Fransa tarafından uygulanan vergiyi ABD, sert tepkiyle karşılamıştı.
Yeni vergi paketine göre, dijital ortamda sunulan her türlü reklam, sesli ve görsel içerikli bilgisayar programları, uygulamalar, müzik, video, oyunlar, internet üzerinden yapılan alışverişlerden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7.5 oranında vergi alınacağı bildirildi. Cumhurbaşkanı bu vergiyi yüzde 1'e kadar indirmeye veya yüzde iki katına çıkarmada yetki sahibi olacak.

Türkiye'de en az 20 milyon TL veya küresel ölçekte 750 milyon Euro ve üzerinde kazanç elde eden şirketlere Dijital Hizmet Vergisi uygulanacak. Bu kapsama kazanç ağırlıklı olarak ABD şirketleri yer alıyor. Maliye bu vergilerin ödemesini alabilmek için gerekli durumlarda ödemelere aracılık eden bankalarla hizmeti satın alanları sorumlu tutabilme yetkisini elinde bulunduracak. 

Lüks konuta ek vergi geliyor!

Yüksek kira geliri olana daha çok vergi geliyor!


Geri Dön