18 / 04 / 2024

Abdulhamit Gül: Kapalı Maraş'taki araziler vakıf malıdır!

Abdulhamit Gül: Kapalı Maraş'taki araziler vakıf malıdır!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde, bugün "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" başlıklı toplantı düzenlendi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, toplantıda açıklamalarda bulundu...



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde düzenlenen "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı" toplantısında konuşma yapan Abdulhamit Gül, kimsenin mülkiyet hakkının ihlal edilmemesi, uluslararası hukuk çerçevesinde bu hakkın korunmasının önemli olduğuna dikkat çekti.  

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, KKTC hükümetinin, Türkiye'nin de desteğiyle son dönemde kapalı Maraş dahil yürüttüğü envanter çalışmasının önemini vurgulayan Abdulhamit Gül, şunları kaydetti: 

"Şunu herkesin bilmesi lazım ki kapalı Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti toprağıdır ve Kıbrıs Türk makamlarının aldığı karar kapsamında kapalı bir askeri bölgedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti halen devam eden envanter çalışmasını yürütmeye, hiç şüphe yoktur ki kelimenin tam anlamıyla hem ehil hem de muktedirdir. Bu hususu bir kez daha ifade etmek isteriz ki hepimizin malumu olduğu üzere, kapalı Maraş'taki arazilerin büyük çoğunluğu vakıf malıdır ve bu da tespit edilmiştir. Bu vakıf arazilerinin haksız ve tamamen hukuka aykırı şekilde üçüncü şahıslara devrildiğine ilişkin arşiv kayıtları da mevcuttur ve bunlar alanında uzman olan kişiler tarafından da incelenmiştir, incelemeye devam etmektedir."

Gül, bu konuda temel yaklaşımın, "kimsenin mülkiyet hakkının ihlal edilmemesi, uluslararası hukuk çerçevesinde bu hakkın koruması" olduğunu belirterek, KKTC hükümetinin de bu hassasiyetle çalışmalarını yürüttüğünü dile getirdi. Bu toplantıların, bu hukuki hakların daha da güçlenmesine yönelik çalışmalar olduğuna işaret eden Gül, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Kapalı Maraş konusunda zaman zaman seslendirildiği üzere, çeşitli kişilerce hak iddiaları ve anlaşmazlıkların gündeme getirilmesi ihtimal dahilindedir ancak bu meselede çözüm yolu vardır. Hepimizin bildiği gibi Taşınmaz Mal Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde kabul görmüş etkin bir hukuki mekanizmadır. Dolayısıyla söz konusu komisyonun mevcudiyeti, Maraş dahil olmak üzere mülkiyet meselesinin çözümüne dönük atılacak adımlar bakımından önemli bir hukuki yoldur ve güvencedir."

"Kapalı Maraş bağlamında önümüzdeki dönemde atılacak adımlar görülmeden, ön yargıyla da hareket edilmemesi hepimizin ortak dileğidir. Yine bazı çevrelerce devamlı atıf yapılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları dahi, Maraş'ın kapalı bölge olarak kalmasını talep etmemektedir. Burada yine Türk tarafı olarak bugüne kadar Kıbrıs'ta hukuksuz, adaletsiz, hakkaniyetsiz hiçbir adım atılmamış, bundan sonra da atılmayacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Cumhuriyeti olarak biz Kıbrıs meselesine her zaman milli davanın gerektirdiği şekilde, siyaset üstü bir mesele olarak, bir milli mesele olarak, tarihsel bir dava olarak baktık ve bakmaya da devam edeceğiz. Her alanda olduğu gibi adli konularda da işbirliğimizi daha da iyi noktalara geliştirmeye devam edeceğiz."

 


Geri Dön