20 / 04 / 2024

Adana'ya Ar-Ge merkezi ve bin 550 yataklı sağlık kompleksi kurulacak!

Adana'ya Ar-Ge merkezi ve bin 550 yataklı sağlık kompleksi kurulacak!

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’la yapılan görüşmede, Adana’ya AR-GE Merkezi ve bin 500 yataklı sağlık kampüsü kurulması konusunda söz aldıklarını belirtti...




Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’la yapılan görüşmede, Adana’ya AR-GE Merkezi ve bin 500 yataklı sağlık kampüsü kurulması konusunda söz aldıklarını belirterek, “Bu projelerin hayata geçirilmesiyle, Adana’nın kamu yatırımlarından aldığı payın artırılması yönünde önemli bir aşama kaydetmiş olacağız” diye konuştu.


Adana Ticaret Odası Meclis toplantısı, Tarkan Kulak Başkanlığı’nda gerçekleşti. Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından, geçtiğimiz Meclis toplantısında gündeme gelen, “Esnafın kaldırım işgaliye ücretinin fazla olması” konusunda girişimlerde bulunduklarını belirten Meclis Başkanı Tarkan Kulak, “2013 yılındaki kaldırım işgaliye ücreti metrekare ücreti 0.50 TL iken, bu rakam 2.50 TL’ye yükseltilmişti. Başta TOBB olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla bu rakamın düşürülmesi gerektiği yönünde yazışmalar yaptık. Bu süreçte Bakanlar Kurulu tarafından bu rakamın 2.50 TL’den, 1.50 TL’ye düşürüldüğü açıklanmıştır” dedi.


Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, geçtiğimiz ay yaşanan gelişmelere yönelik bilgi verdi. 23 Şubat 2014 tarihinde Adana’ya gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile kentteki Oda, Borsa ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de katılımıyla bir araya gelindiğini ifade eden Menevşe şunları söyledi:


“Meclis Başkanımız Sayın Tarkan Kulak’ın da katıldığı toplantıda, Adana’nın sorunlarını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a aktardık. Yatırımların ve ticaretin önünün açılabilmesi, Adana’nın yeni bir vizyonla geleceğe taşınabilmesi bakımından, bu sorunların Hükümetin de desteğiyle hızla çözümlenmesi gerektiğini anlattık. Sayın Bakan ile görüşmemizde, Adana’nın önemli sorunlarından biri olan ARGE çalışmalarındaki yetersizliklere değindim ve kendisinden bölgeye bir ARGE Merkezi kurulmasını talep ettim. Sayın Bakan da bu konuda söz verdi. Yine sektörlerimizin kümelenmesi ve siteleşme konusunda destek talep ettik. İhracatın artırılması için girişimlerimiz olduğunu, Merkezi yönetimin de desteklemesi halinde Adana’nın yüksek kur ortamında hızlı bir ihracat sıçraması yapabileceğini aktardım. Kalkınma Bakanı Yılmaz da, kendisine aktarılan konuları ilgili makamlara ileterek Adana’nın sorunlarının çözümü konusunda takipçisi olacağını söyledi. Bu görüşme, Adana’nın kamu yatırımlardan aldığı payın artırılmasına yönelik önemli bir kilometre taşı olmuştur.”


İhracatın artırılabilmesine yönelik olarak başlattıkları faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden ATO Başkanı Menevşe, “Bizim için 2014 yılı ihracat için çok önemli bir yıl. Geçen aydan itibaren yaşanan ekonomik istikrarsızlık piyasaları hareketlendirdi. Bu negatif tablodan fırsatlar çıkarabileceğimizi düşünüyorum. Döviz kurunun yükselmesi nedeniyle ülke olarak bir ihracat atağı yapabiliriz. Bu uzmanlarca da kabul edilen bir fırsattır. Dünya konjonktürü büyüme trendinde. Dünya ekonomisi 2012 yılında 2.4, 2013 yılında 2.3 büyüdü ve 2014 yılında da 3.1 düzeyinde büyüme bekleniyor. Bildiğiniz üzere taksitli alışverişler, kredi limitleri ve süreleri, kredi kartı kullanım şartlarında hükümet önemli değişiklik ve kısıtlamalara gitti. 2014 yılı adeta bir tasarruf yılı ilan edildi. Bu sürecin iç piyasada daralmaya dönüşeceğini değerlendiriyoruz. Bu nedenle ihracata yönelmemiz şart. Ayrıca tüm bunların üzerine ihracat için en önemli gerekçe döviz kuru artışı. İhracatta malların değerinde TL. cinsinden bir artış var, bu ihracatçı için önemli bir avantaj olduğu gibi yurtdışında da Türk malları fiyat bakımından son derece cazip. Bu yöndeki göstergeler dikkate alındığında 2014 yılı bir ihracat mevsimi olarak kabul edilmelidir. Türkiye ve  Adana  olarak biz bu fırsat yılından en üst düzeyde yaralanmalı ve büyük bir ihracat atağı yapmalıyız” diye konuştu.


ADANA TÜRKİYE'NİN AYAKKABI MERKEZİ OLMA YOLUNDA AMA SİTESİ YOK


Meclis toplantısındaki sektörel sunumların ilkinde, Adana Ticaret Odası 10. Grup Ayakkabı ve Saraciye Sektörü temsilcisi ve Meclis Üyesi Hüseyin Sağır, üretim miktarı ve kalitesiyle ön plana çıkan ayakkabıcılığa ilişkin gelişmeleri dile getirdi. Türkiye’nin ayakkabı merkezi olma yolunda hızla ilerleyen Adana’da, sektörü bir arada toplayan bir sitenin olmamasının çok büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Sağır, “Sektörümüzdeki esnafların bulundukları bölge, Adana’nın en eski yerleşim yerleri olan Sarıyakup-Türkocağı ve Alidede mahalleleridir. Bu bölgelerin SİT alanı olmasından dolayı işyerlerinin yerine yenisi yapılamadığı gibi, yolların genişletilmesine dönük herhangi bir müdahalede de bulunulamıyor. Bu nedenden dolayı sektörde üretim ve toptancılık yapan esnafın bulunduğu semtlerdeki sokakların çok dar olmasından dolayı sürekli trafik sorunu yaşanmaktadır. Üretimde kullandığımız hammaddelerin büyük bölümü yanıcı ve patlayıcı madde içermektedir. Bu durum, üretim mekanları dikkate alındığında büyük tehlike arz etmektedir. Sıradan bir yangın durumunda o sokaklardan ne itfaiye geçebilir, ne de müdahale edebilir. Bu soruna, herhangi bir felaket yaşanmadan mutlaka önlem alınmalıdır” dedi.


Sektörün en önemli hedefinin Adana’yı Avrupa’nın ayakkabı üretim merkezi haline getirmek olduğunu belirten Hüseyin Sağır, bunun için öncelikle Ayakkabıcılar Sitesi oluşturulması, ayakkabı sektörüne özel SGK teşviği sağlanması, Çukurova Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve AR-GE desteklerinden kaynak aktarılması, yurt dışındaki ticaret ataşelikleriyle görüşmeler yapılarak yurtdışına ihracat yapmak isteyen üreticilere ihracat desteği sağlanması ve yardımcı olacak birimlerin kurulması, yurtiçi ve yurtdışı fuar desteği verilmesi, sektörün kalifiye eleman sıkıntısının çözümlenmesi, meslek liselerinde ayakkabı bölümünün kurulması ve bu bölümle ilgili gençlere iş bulmaları yönünde bilgilendirme ve tanıtımının yapılması, Suriye’den gelen göçmenler arasında bulunan kalifiye elemanların çalıştırılmasına yönelik olarak da yasal düzenlemeler yapılması gibi konularda çalışmalar gerçekleştirilmesinin gerektiğini vurguladı.


509 ÖZEL EĞİTİM KURUMUNDAN 379'U KAPANMA AŞAMASINDA


ATO Meclisi’nde ikinci sunumu yapan, 44. Grup Özel Eğitim Kurumları Meslek Komitesi ve Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Emin Yumuşak da, sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.


Adana’da sektör bünyesinde faaliyet gösteren 509 üyeleri bulunduğunu belirten Yumuşak, bunların 379’unun faaliyetlerine son verme aşamasında olduğunu söyledi. Bu üyelerin dershane, özel okul, özel sürücü kursları ve milli eğitime bağlı rehabilitasyon okullarından oluştuğunu ifade eden yumuşak sözlerini şöyle sürdürdü:


“Ülkemizde Cumhuriyet tarihimizle birlikte milli eğitim politikamız, dönemsel olarak değişimler yaşamışsa da hala dört başı mamur bir noktaya gelememiştir. Son yıllarda, 4+4’e geçme ve dershanelerin dönüşümü gibi konularda yapılan değişimler daha uzun bir süre tartışılmaya devam edecek gibi gözükmektedir. Bu kanayan yaraya çözüm bulmanın, ciddi bir reformdan geçtiği kanaatindeyim.”


Sunumunda, sektörün Adana’daki sorunlarına da dikkat çeken Muzaffer Emin Yumuşak, “Eğitim, en düşük maliyetlerde vatandaşa hizmet olarak götürülmek zorundadır. Eğitim seviyemiz ancak bu şekilde yüzde 100’lere ulaşacaktır. Bu çerçevede eğitimde yüzde 8 olarak uygulanan KDV’nin istisnası; aynı şekilde eğitim faaliyetini sürdüren sürücü kurslarımıza da yansıtılmalıdır. Örneğin, sürücü kurslarının en önemli gideri konumundaki araç alımlarına da KDV istisnası uygulanmalıdır. Herhangi bir devlet okuluna sarf malzemesi satın alırken KDV istisnası uygulanırken, özel okullar ve dershaneler bu avantajdan yararlanamamaktadır” diye konuştu.



Vakit


Geri Dön