28 / 03 / 2024

Adres bildirim yükümlülüğü!

Adres bildirim yükümlülüğü!

Adres bildirim yükümlülüğü yönetmeliği kapsamında yöneticiler ve müstakil konut sahipleri sorumluluk alanlarında bulunan yerlerdeki adres değişikliklerini yirmi iş günü içinde muhtarlara bildirmek ile yükümlü oluyor...



Adres bildirim yükümlülüğü!

Türk vatandaşları ve yabancıların yerleşim yeri adresi ve diğer adresleri elektronik ortamda tutuluyor. Adres bildirim işlemlerinde kişilerin adres beyan formundaki yazılı beyanı esas alınıyor.


Adres bildirimi bildirim nüfus müdürlüklerine, kurumlara ve dış temsilciliklere şahsen yapılıyor. Adres bildirim yükümlülüğü ile ilgili yasal hükümlere Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor. 


Yönetmeliğe göre adrese ilişkin değişikliklerde bildirim süresi; yirmi iş günü olarak belirleniyor.


Adres bildirim yükümlülüğü ve şekli

Adres beyan formundaki bildirimler aksi sabit oluncaya kadar geçerlidir. Yerleşim yeri adresi aynı konut olan ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres beyanında bulunabilirler.

            

Noterden verilen temsil yetkisini ve bunun kapsamını belirten yazılı belgeyi ibraz edenler, adres ile ilgili beyanda bulunabilirler.


Çocukların ve kısıtlıların adresleri veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin olan kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından bildirilir.


Velayet altında bulunan çocuğun yerleşim yeri adresi anne veya babasının adresidir.Yatılı okul, hastane, huzur evi, yetiştirme yurdu, cezaevi, öğrenci yurdu gibi yerlerde kalanların adresleri ilgili kurum yetkililerince bildirilir. Vesayet altındakilerin yerleşim yeri adresleri bağlı bulundukları vesayet makamınca nüfus müdürlüğüne bildirilir.


Engellilik, yaşlılık, hastalık gibi beyanda bulunmaya engel hali bulunanlardan yerine beyanda bulunabilecek yakını olmayan kimsesizlerin adres kayıtlarına ilişkin bildirimleri; muhtarlarca elektronik ortamda nüfus müdürlüğüne veya Genel Müdürlüğe, mümkün olmaması halinde ise kâğıt ortamında bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne yapılır.


Adres bildirim süresi

Adrese ilişkin değişiklikleri; adres beyanı ile yükümlü kişiler ve kurumlar yirmi iş günü içinde, yerleşim yeri adresine dayalı hizmet almak üzere herhangi bir resmi kuruma yapılan müracaatlarda kurumlar, ilgili kuruma teslim edilen adres değişikliğine ilişkin beyan formu ile on iş günü içinde nüfus müdürlüklerine veya Genel Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdür.


Yöneticiler ve müstakil konut sahipleri sorumluluk alanlarında bulunan yerlerdeki adres değişikliklerini, adres beyan yükümlülüğü olanlar ile birlikte takip ederek, yirmi iş günü içinde muhtarlara bildirmekten sorumludurlar.



Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön