23 / 04 / 2024

Ahmet Büyükgöz'den 11 enerji hissesi ile SASA ve Hektaş analizi!

Ahmet Büyükgöz'den 11 enerji hissesi ile SASA ve Hektaş analizi!

Temel ve teknik analizci, uzun vade yatırımcısı Ahmet Büyükgöz, Borsa İstanbul’da işlem gören 11 enerji hissesini masaya yatırdı. Son dönemin en çok konuşulan şirketleri, SASA, Hektaş, TÜPRAŞ, KONTROLMATİK  başta olmak üzere 14 hissenin analizini yaptı.



9.  GELECEĞİN SEKTÖRÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ
-Karbon emisyonu, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan karbonun atmosfer içine salınmasıdır. Doğal karbondioksit emisyonu dünyanın işleyişinde önemli bir yere sahipken, doğal olmayan karbon ve sera gazlarının salınımı çevre için büyük zararlara neden olmaktadır. Büyük çoğunluğu insan kaynaklı faaliyetler sonucu oluşan emisyonun etkileri ve sonuçları önemlidir.Özellikle sanayinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla salınım oranının hızlı bir şekilde artması, insanları büyük bir iklim sorunuyla karşı karşıya bıraktı

10. Emisyon sebepleri arasında en çok öne çıkanlardan bir tanesi kontrolsüz sanayileşmedir. Aynı zamanda sera gazı salınımının da kontrolden çıkması bu sorunun başlıca nedenleri arasında yer alır.

11. Hızlı ve kontrolsüz bir şekilde artan nüfus ve şehirleşme de salınım miktarını yükselten durumlardandır. Şehirleşmenin yeşil alanları yok etmesi sonucunda atmosferdeki karbondioksit oranı yükselir.

12. Doğanın işleyişinde önemli bir yere sahip olan karbondioksit gazının olması gereken düzeyden çok daha fazla yayılması dengenin bozulmasına neden olur. Doğanın dengesinin bozulması ise birçok farklı problemi beraberinde getirir.

Ahmet Büyükgöz den 11 enerji hissesi ile SASA ve Hektaş analizi!

13. Özellikle iklim üzerinde oluşan etkinin boyutu dünya üzerinde yaşayan tüm canlılar için tehlike oluşturmaktadır. Karbondioksit emisyonu atmosferde asılı kalarak hava sirkülasyonlarının engellenmesine ve yavaşlatılmasına yol açar.

14. Atmosfer özelliklerin bozulması da küresel ısınmanın en önemli etkenlerinden bir tanesidir. Dünyanın ısısının artması buzulların erimesine, büyük çaplı doğal afetlere, hayvanların neslinin tükenmesine ve canlı hayatının tehlikeye girmesine yol açar.

15. 
-Çevreye birçok açıdan zararlı olan karbon salınımına karşı farkındalığın artması ve gerekli önlemlerin alınması son derece önemlidir.
-Küresel çapta bir problem olan karbondioksit salınımı seviyesini azaltmak için uygulanabilecek çeşitli yöntemler mevcuttur.

16. Emisyon oranının azaltılması noktasında sürdürülebilir enerjilerin kullanımı oldukça önemlidir. Peki sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilirlik, üretim ve çeşitliliğin devamını sağlayarak hayatın daimi olmasının sağlanması olarak tanımlanabilir.

17. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması yüksek verim elde edilmesini sağlar. Bu aşamada emisyonun azalmasını sağlayacak enerji üretimi yöntemleri tercih edilmelidir.

18. Salınımı azaltmak için atılabilecek önemli adımlardan bir diğeri de ormanlık alanların yok edilmesinin önüne geçilmesidir. Ayrıca fosil yakıt tüketiminin önemli bir bölümünü oluşturan ulaşımda karbon salınımına neden olmayan enerjiler kullanılmalıdır.

19. En çok karbon salınımı yapan ülke emisyonun dörtte birine neden olan Çin’dir. Sıralamada ikinci sırada ise ABD yer almaktadır. 27 Avrupa Birliği ülkesi de toplam salınımın yüzde 7’sinin üzerinde bir kısmına yol açar.

20. Çin, ABD ve AB ülkelerinin küresel salınım üzerindeki payları yüzde 40’ın üzerindedir. CO2 salınımı yapan ülkeler sıralamasında Türkiye ise yüzde 1,05’lik oranla 16. sıradadır.

21. Türkiye 2015 yılında Paris İklim Anlaşması adında bir anlaşma imzaladı. Dünyadaki ülkelerin bir çoğu bu anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşmanın amacı dünyanın ısısını 2 ºC den daha fazla artmasını önlemek. Bunun için bazı önlemler alınması gerekiyor.

22. Dünyanın ısısı 2 ºC fazla artarsa ne olur; buzullar eriyecek, su taşkınları olacak, bazı şehirler sular altında kalacak, kuraklık olacak, gıda krizi gibi zincirleme etkisi olacak. Bütün bunları engellemek için Paris İklim Anlaşması yapıldı.

23. Anlaşma’ya göre karbon salınımını azaltmak için yani dünyanın ısısını azaltmak için yani dünyanın ısısını artıran; kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtların azaltılması gerekmektedir. Bunun yerine doğal kaynaklardan yararlanmaya gidilecekler.

24. Güneşten, rüzgardan, jeotermallerden, biyokütle (çöpten) enerji üretimi, elektrik elde edilebilecek kaynaklara yönelecekler

25. Yenilenebilir enerjinin 5 dalı var.
1-GES
2-RES
3-Hidroelektrik (sudan)
4-Jeotermal
5-Biyokütle


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön