29 / 03 / 2024

Ali Talip Özdemir kimdir?

Ali Talip Özdemir kimdir?

Ali Talip Özdemir'in 2019 yerel seçimlerinde AKP'den Bakırköy İlçe Belediye Başkan Adayı olarak açıklanması bekleniyor. Peki, Ali Talip Özdemir kimdir? Ali Talip Özdemir bugüne kadar hangi alanlarda görev aldı?



Dr. Ali Talip Özdemir, 1953 yılında Konya'nın Ereğli ilçesinde dünyaya geldi. Özdemir, ilk ve orta öğrenimini Konya'da tamamladı. 1973 yılında  Ankara  Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi'nde üniversite öğrenimine başlayan Özdemir, 1977 yılında Makine Mühendisi olarak mezun oldu.  Özdemir, 1987 yılında Makine Yüksek Mühendisi oldu.

Ali Talip Özdemir, yüksek lisans öğrenimini yaptığı dönemde siyasete yakın ilgi duyuyordu. 1984 yılında yapılan yerel seçimlerde Konya-Ereğli'den Belediye Başkanı seçilen Özdemir, iki dönem Ereğli Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. Özdemir, 1987 genel seçimleri için bu görevinden ayrılarak, Konya Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Milletvekili olduktan sonra bir süre Turgut Özal döneminde ANAP Genel Baskan Yardımcılığı görevinde bulunan Ali Talip Özdemir, TBMM'de kurulan Çevre Arastırma Komisyonu Baskanlığı'na getirildi.

İlk Çevre Bakanı

1991 yılında Mesut Yılmaz'ın Basbakanlığı'nda kurulan kabinede Çevreden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Ali Talip Özdemir, Çevre Bakanlığı'nın kurulmasıyla da ilk Çevre Bakanı ünvanına sahip oldu.

1992 yılında yapılan ara yerel seçimlerde İstanbul - Bakırköy Belediye Baskanlığı'na aday olan ve seçilen Ali Talip Özdemir, iki dönem bu görevini sürdürdü. Bakırköy Belediye Başkanlığı yanısıra Marmara ve Boğazlar Belediyeleri Birliği Baskanlığı'nı da yürüten Ali Talip Özdemir, Avrupa Belediyeler Birliği 1995 erken genel seçimlerinde İstanbul'dan üyeliğinde de bulundu. İstanbul'da milletvekili seçilen Ali Talip Özdemir, ANAP ve DYP'den olusan 53. Hükümetinde Basın ve Enformasyondan sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı.

11 Ocak 2003 tarihinde yapılan Anavatan Partisi 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlık görevine seçildi. 

Ali Talip Özdemir'in 2019 yerel seçimlerinde AKP'den Bakırköy İlçe Belediye Başkan Adayı olarak açıklanması bekleniyor.


Geri Dön