28 / 03 / 2024

Almanya, Fransa ve Türkiye'de asgari ücret ne kadar?

Almanya, Fransa ve Türkiye'de asgari ücret ne kadar?

Türkiye'de 2022 yılında ödenecek asgari ücretin belli olmasından sonra gözler diğer ülkelere çevrildi. Peki Almanya, Fransa ve Türkiye'de asgari ücret ne kadar?



Türkiye'de 2022 yılında ödenecek asgari ücretin belli olmasından sonra gözler diğer ülkelere çevrildi. Peki Almanya, Fransa ve Türkiye'de asgari ücret ne kadar?

Almanya'da saatlik asgari ücret 12 Euro'ya çıkarılıyor

Euronews'in aktardığına göre Almanya'da yeni koalisyon hükümetini kurmak amacıyla görüşmelerine hız kesmeden devam eden Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Liberallerin üzerinde uzlaşmaya vardığı anlaşmaya göre saatlik asgari ücret de 12 Euro'ye çıkarılıyor.

İlgili habere göre, parti temsilcilerinin ön görüşmelerde üzerinde anlaşmaya vardığı maddeleri partilerin karar organlarının da onaylaması gerekiyor. 

Almanya, Fransa ve Türkiye de asgari ücret ne kadar?

Yeşiller Eş Başkanı Annalena Baerbock, Hür Demokratik Parti Lideri Christian Lindner ve SPD Genel Başkanı Olaf Schulz konuyla ilgili olarak"sürdürülebilir bir koalisyon anlaşmasına varılabileceğine ikna olduklarını" demişti.

Partilerin üzerinde uzlaşmaya vardığı toplamda 12 sayfalık anlaşma metninde asgari ücret bedelinin saatlik 12 Euro'ya çıkarılmasının dışında kömür santrallerinin 2030'a kadar kapatılması,  işsizlik parası olarak bilinen Hartz IV sistemi yerine 'vatandaşlık parası' verilmesi, elektrik faturalarına eklenen ek vergilerin düşürülmesi gibi maddeler de mevcut.

Fransa'da saat başı bürüt ücret 10,48 Euro'dan, 10,57 Euro'ya çıkarılacak

Yine Euronews'in aktardığına göre, Fransa’da merakla beklenen asgari ücret, bu seneki enflasyon oranı dikkate alınarak düzenlenecek. Fransa İstatistik Enstitüsü'nün 14 Aralık 2021 tarihinde yayımladığı rapora göre, bu sene gerçekleştirilecek olan asgari ücret artışında enflasyon artışının da hesaba katılacağı bildirildi. Merakla beklenen raporda 2022'den itibaren asgari ücrette yüzde 0.9'luk bir artış olacağı öngörüldü.

Almanya, Fransa ve Türkiye de asgari ücret ne kadar?

Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, ülkede geçen sene 34,89 Euro artışla, bürüt asgari ücret 1589,47 Euro şeklinde olmuştu. Bu yılki artış sonrası bu tutarın 1603 Euro'ya çıkması bekleniyor.

Yine açıklanan rakamlara göre, ülkede asgari ücretliler için saat başına bürüt ücret de 10,48 Euro'dan, 10,57 Euro'ya yükseltilecek.

Türkiye'de günlük asgari ücret 166 lira 80 kuruş

Türkiye'de doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücret dün itibariyle resmen açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde işçi ve işveren temsilcileriyle yeni asgari ücrete ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklanan rakama göre, Türkiye'de asgari ücret yüzde 50.44 zamla 4 bin 250 liraya yükseltildi.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı Tebliği'nde, Komisyon'un 1 Aralık 2021 tarihinde başladığı çalışmalarına 16 Aralık 2021 tarihine kadar devam ettiği bildirildi. Gerçekleştirilen dört toplantı sonucunda milli seviyede tek asgari ücretin tespitine oy birliğiyle, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretinin de 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 166 lira 80 kuruş şeklinde tespitine oy birliğiyle karar verildiği bildirildi.

Almanya, Fransa ve Türkiye de asgari ücret ne kadar?

Tebliğ'de şu ifadeler yer aldı: "Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca asgari ücret, pazarlık ücreti değildir. Asgari ücretin belirlenmesi sırasında komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve 2022 yılı enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir. İşte bu çerçevede hareket eden komisyonumuz, işçinin günlük asgari ücretini 1 Ocak 2022 - 31 Aralık 2022 tarihlerinde 166 lira 80 kuruş olarak belirlemiştir. Asgari Ücret Yönetmeliği'nin 11'inci maddesi gereğince, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca belirlenen asgari ücret, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecektir."

2022 asgari ücret açıklandı!

Nureddin Nebati'den asgari ücret açıklaması!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön