19 / 04 / 2024

Almanya'da esnafa kira yardımı nasıl yapıldı?

Almanya'da esnafa kira yardımı nasıl yapıldı?

Almanya'da şu anda ev sahibine kirasını ödeyemeyen, vergi- sigorta, elektrik- su parası borcu olan esnaf yok. Aynı zamanda hiçbir esnaf iflasla karşı karşıya kalmadı. Devlet, esnafa kira desteğinden, vergi ve fatura yardımına kadar birçok ödeme yaptı.



Almanya Kovid-19 salgını sürecinde başta esnaflar olacak şekilde, halka ve hemen hemen herkese 1.5 trilyon Euro yardım sağladı.

Sözcü Gazetesi'nden Ali Güven'in haberine göre; bütün amaç, piyasada çökmenin engellenmesi, küçük esnafın güç duruma düşemesi olarak belirlendi. Bu sebeple, Almanya'daki düzgün ticarette bulunan esnaflar iflas etmekle karşı karşıya kalmadı.

Almanya da esnafa kira yardımı nasıl yapıldı?

KİRASINI BİLE ÖDÜYOR

İşte Almanya'nın sunduğu esnaf destek paketinin ayrıntıları:

İLK ADIM: 2020'de yaşanan ilk kapanmada, 5 kişiye kadar çalışanı olan esnafa 9 bin Euro, 10 kadar çalışanı bulunan esnafa 15 bin, 10 işçinin üzerinde çalışanı olana 30 bin Euro hibe sunuldu. 50'ye kadar çalışanı bulunanlara 100 bin Euro'ya kadar para desteği sağlandı. 50'den fazla işçisi bulunan orta ölçekli işletmelere ise 1 milyon Euro'ya kadar karşılıksız ve geri ödemesiz destekte bulunuldu. 

İKİNCİ ADIM: Kovid-19 önlemleri kapsamında alınan ikinci kapanma kararında, 2020'de yapılan cironun yüzde 70'i esnafa verildi. 2021 Ocak'tan Haziran ayı bitimine kadar, kira, elektrik, su, sigorta, çöp parası, radyo-tv vergileri de devlet ödüyor.

Almanya da esnafa kira yardımı nasıl yapıldı?

SABİT GİDERLERİ ÖDENİYOR: Bütün küçük esnaf ile serbest meslek çalışanlarına sabit giderlerinin yüzde 30- 40'ı oranında destek sağlandı. Bunların da geri ödemesi bulunmuyor. 

GEÇİŞ DÖNEM PAKETLERİ: Almanya, ardarda 3 defa “Geçiş dönemi destek paketi” düzenledi ve hayata geçirdi. Türkler de bu desteklerden fayda. Kimi dükkanının tadilatını gerçekleştirdi, kimi borçlarını ödedi. Şu anda ev sahibine kirasını ödeyemeyen, vergi- sigorta, elektrik- su parası borcu olan esnaf yok. Çünkü, devlet garantisi bulunuyor.

İngiltere'deki restoranlarda iflas tehlikesi!

Esnaflardan daha etkili kira yardımı talebi!


Geri Dön