20 / 04 / 2024

Almanya'da konut modernizasyonuna 10 yıl süreyle vergi indirimi!

Almanya'da konut modernizasyonuna 10 yıl süreyle vergi indirimi!

Hürriyet gazetesi yazarlarından Ayhan Can, köşesinde evini veya binasını modernize eden konut sahiplerine yönelik diğer vergi kolaylıklarını kaleme aldı. İşte Can'ın o yazısı...



Hürriyet gazetesi yazarlarından Ayhan Can, köşesinde evini veya binasını modernize eden konut sahiplerine yönelik diğer vergi kolaylıklarını kaleme aldı. İşte Can'ın o yazısı...

Geçen haftaki yazımızda koronavirüs pandemisi nedeniyle sigortalılara sağlanan vergi kolaylıklarından bahsetmiştik. Bu haftaki yazımızda gerek pandemi nedeniyle kısa çalışmaya geçen sigortalılara, gerekse evini veya binasını modernize eden konut sahiplerine yönelik diğer vergi kolaylıklarını sizler için özetlemeye devam edeceğiz.

Öncelikle konut sahiplerinden başlayalım. Konut sahipleri de, geçen yıldan bu yana pandemi nedeniyle bir dizi vergi kolaylığından yararlanabiliyorlar. Nasıl mı? Berlin’deki Federal Mali Müşavirler Birliği Genel Müdürü Uwe Rauhöft bu konuda geçen yıl yapılan bir mevzuat değişikliğine işaret etti ve 2020 yılından bu yana, enerji tasarrufu amaçlı konut modernizasyon ve tadilat çalışmaları kapsamında yapılan harcamaların 10 yıl boyunca vergiden düşülebildiğini açıkladı. Alman vergi uzmanının verdiği bilgiye göre, söz konusu harcamaların vergiden düşülmesi için maliye dairesi tarafından beyan amaçlı matbu form hazırlanacak ve talepte bulunan vergi mükelleflerine gönderilecek. Bu formun, doldurularak 2020 yılı vergi beyannamesi ile birlikte ilgili maliye dairesine teslim edilmesi gerekecek.

Almanya da konut modernizasyonuna 10 yıl süreyle vergi indirimi!

NELER SAYILIYOR?

Konut modernizasyonu ve tadilat çalışmaların neleri kapsadığı konusunda da bilgi veren vergi uzmanı, duvar, tavan ve çatı katlarında ısı yalıtımı uygulamalarının yanı sıra, konutta ısı kaybını önleyen pencere ve kapının takılması veya ısı yakıt sisteminin yenilenmesi veya tadil edilmesinin enerji tasarrufu amaçlı modernizasyon çalışmalarından sayıldığını açıkladı. Bu amaçla yapılan harcamaların yüzde 20’si, toplamda en fazla 40 bin euroluk bölümü vergiden düşülebiliyor. Konut sahipleri, yukarıda bahsedilen kapsamdaki modernizasyon ve tadilat çalışmalarını yaptıkları ve sonuçlandırdıkları yıl ve ertesi yıl, harcamalarının yüzde 7’şerlik, en fazla 14’er bin euroluk bölümünü, üçüncü yılda ise harcamaların yüzde 6’sını, en fazla 12 bin eurosunu vergiden düşebilirler. Bu vergi kolaylığı 10 yıl süreyle geçerli kalacak.

Almanya da konut modernizasyonuna 10 yıl süreyle vergi indirimi!

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Geçen haftaki yazımızda ayrıca 2020 yılında, yine koronavirüs pandemisi nedeniyle işyeri geçici süreyle kapandığı veya üretim kapasitesi düştüğü için kısa çalışmaya geçen ve bu nedenle kısa çalışma ödeneği alanlara yönelik vergi kolaylıklarından da bahsetmiştik. Kısa çalışma parası alanlardan sosyal güvenlik prim kesintileri yapılmazken, bu gelir kalemi, vergi matrahı hesabında dikkate alınmaktadır. Bu hesaplama yöntemi, sigortalının tabi olduğu vergi sınıfının yükselmesine, diğer bir ifadeyle vergi oranının artmasına yol açacaktır ki, bundan dolayı diğer gelir kalemlerinden kesilen vergi miktarı artacaktır. Yıl sonunda yapılan vergi denkleştirmesinde ise, elde edilen gelire göre yapılan gelir vergisi kesintisi fazla olacağından, fazladan kesilen gelir vergisi kişiye iade edilir. Fakat, haftalık çalışma saati az olmasına rağmen, aylık kazancı kısa çalışma ödeneği ile artıranlara, vergi denkleştirmesi sonucu vergi borcu da çıkabilir. Vergi uzmanları, bu duruma düşme ihtimali olanlara, vergi borçlarını ödeyebilmek için şimdiden kenarda para biriktirmelerini öneriyorlar.

Almanya da konut modernizasyonuna 10 yıl süreyle vergi indirimi!

TAŞINMAYA VE HARCIRAHA VERGİ MUAFİYETİ ARTIRILDI

Almanya’da 2020 yılı vergi denkleştirmesine ilişkin tanınan bir dizi kolaylıklar daha var. Bunların arasında evi taşımak için yapılan masraflara ilişkin vergi kolaylıkları sayılabilir. Vergi uzmanlarının verdiği bilgiye göre, 1.02.2020 tarihinden bu yana, taşınma harcamaları için tanınan götürü gider miktarı artırılarak, bekarlar için 820 euro (daha önce 811 euro idi), evliler için 1.639 euro (daha önce 1.622 euro idi) seviyesine yükseltildi.

Almanya'da kira ve temel yardımda muafiyet sınırı değişiyor!


Geri Dön