29 / 03 / 2024

Alstom, Delta Yatırım Holding'in iştiraki Deltom'a ortak oluyor!

Alstom, Delta Yatırım Holding'in iştiraki Deltom'a ortak oluyor!

Türkiye'deki birçok altyapı projesinde imzası bulunan Fransız sanayi devi Alstom, enerjideki portföyüne bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Şirket, Delta Yatırım Holding'in iştiraki Deltom'a ortak oluyor




Türkiye' nin 2023 yılı planlarında enerjideki kurulu gücünü şu andaki 61 bin megawatt (MW) seviyesinden 100 bin MW'a ulaştırma hedefi, yabancı şirketlerin de ilgisini çekiyor. Özellikle Fransız şirketleri, nükleerden rüzgâra, hidroelektrikten güneşe kadar birçok alanda rekabete sahne olan enerji sektöründe ağırlığını artırıyor. 


DELTOM'A ORTAK OLUYOR 

Dünya genelinde yaptığı altyapı yatırımlarıyla dikkat çeken Fransa'nın en büyük sanayi şirketlerinden Alstom, enerjisini Türkiye'ye verecek. Son olarak  Marmaray  projesinde de imzası bulunan şirket, İstanbul merkezli Deltom için masaya oturdu. Fransız dev, Delta Yatırım Holding'in şirketi Deltom Jeotermal Analiz Enerji Üretim'in yüzde 30'unu satın alıyor. Fransız şirketi satın alma işlemini ise iştirakleri Alstom Power ve Alstom Renewable Holding aracılığıyla gerçekleştirecek. 


ENERJİNİN YÜZDE 50'SİNDE VAR 

1928'de kurulan Alstom, Türkiye'de birçok enerji projesine imza attı. İlk kez 1950'de Türkiye pazarına giren şirketin, özellikle demiryolu altyapısı ve enerji alanlarında yatırımları bulunuyor. Fransız şirketi, Türkiye'nin kurulu elektrik üretim kapasitesinin yüzde 50'sini karşılayan projelerde hem aktif olarak yer alıyor hem de tedarik sağlıyor. Alstom'un Türkiye portföyünde, bin 185 MW'lık Hamitabat doğalgaz çevrim santralının yanı sıra Keban, Karakaya, Atatürk barajları da yer alıyor. 


YILLIK CİROSU 21 MİLYAR EURO

Dünya genelinde 93 bin kişiye istihdam sağlayan Alstom'un Türkiye'de beş satış ofisi, bin 200 çalışanı var. Şirketin Gebze'deki 54 bin metrekarelik güç transformatörü tesisinde üretimi sürüyor. Küresel cirosu 21 milyar euroya ulaşan Alstom'un hisseleri Londra, New York ve Paris borsalarında işlem görüyor.


Sabah


Geri Dön