25 / 04 / 2024

Altın fiyatlarında ilk tepki! ABD'deki o veriler açıklandı!

Altın fiyatlarında ilk tepki! ABD'deki o veriler açıklandı!

2022'de altın fiyatlarında dalgalı bir seyir kaydedilirken, ABD'de tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin açıklanmasıyla altın fiyatları yeniden hareketlendi. Peki altın fiyatları ABD verilerinden sonra nasıl bir tepki gösterdi? Altın fiyatlarını gelecek süreçte neler bekliyor?



Fed'in faiz artırımının yakın olacağına ilişkin beklentilerle, ABD 10 senelik tahvil faizleri artırırken; altının ons fiyatı baskı altına girdi ve geriledi.

Bunun yanında, küresel bazda yaşanan yüksek enflasyonun uzun süre kalıcı olacağı öngörüsü, Fed politikalarının önüne geçerek altın fiyatlarında kaydedilen düşüşlerin sınırlı kalmasına neden oluyor. 

GRAM ALTIN 800 LİRA SINIRINDA

Gram altının fiyatı, yeni güne hafif artışla başlarken; gün içerisinde en yüksek 802,62 TL seviyesine ulaşırken, en düşük ise 790,94 TL seviyesinde oldu.

Gram Altın, ons altın fiyatında gerçekleşen artışın etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken; Türkiye piyasalarının kapalı olduğu şu dakikalarda, uluslararası piyasalarda yüzde 0.18 oranında artışla 794,20 TL seviyesinde seyrediyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1313 TL, Cumhuriyet altını da 5 bin 397 TL'den işlem gördü. 

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 792 TL seviyesinde olurken; yeni güne 794 TL seviyeden başlamıştı.

Altın fiyatlarında ilk tepki! ABD deki o veriler açıklandı!

ENVER ERKAN: ALTIN FED BEKLENTİLERİYLE GERİLİYOR 

Enflasyon artışı sürdürürse, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını daha hızlı sıkılaştırmaya geçebileceğine ilişkin ifade edilen görüşler, altının düşmesini sağladı.

Fed tutanakları politika yapıcıların oranları daha önce beklenenden daha erken ve daha hızlı yükselmesi hazır olduğunu gösteriyor. Fed üyelerinden de tutanaklarda ortaya konan sinyalleri onaylayan açıklamalar yapılıyor. 

Bölgesel başkanlardan Bullard, politika yapıcıların Mart'tan itibaren hedef faiz oranlarını artırmaya ve yükselen enflasyona cevap olarak bir sonraki adım olarak merkez bankasının bilançosunu küçültmeye başlayabileceğini belirtti.

Sıkılaşmanın fiiliyatı açısından 8,3 trilyon dolarlık bilançonun küçültülmesi önemli, bu seneki faiz artırımlarına ilave olarak bilanço müdahaleleri konusundaki tutum Fed'in finansal şartları sıkılaş ortaya koyuyor.

Ons altın, Fed'den gelen mesajlar sonrası yakın sürede geri çekilmeler yaşasa da bunların görece sınırlı kaldığı belirtilmekte. Enflasyonda henüz iyileşme görülmemesi burada geri çekilmelerin alımla karşılanmasını sağlamakta. 

Fed'in açıklamaları sözlü yönlendirme ötesine yani faizlerde artırıma gidilmesine ilişkin tahvillerde daha fazla neden olabilir, şu aşamada yalnızca tahminler fiyatlanıyor.

10 senelik tahvil faizlerinin yüzde 1,75'i geçmesi durumunda yeni bir momentum kazanması mümkün görünüyor. Faiz yükseltim ve enflasyon beklentilerinin geniş tabanlı bir hareketi beslemesi öngörülebilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön