23 / 04 / 2024

Ankara Beypazarı'na Osmanlı şehri kurulacak!

Ankara Beypazarı'na Osmanlı şehri kurulacak!

Ankara'nın termal ve kültür turizmi açısında en önemli ilçelerinin başında gelen Beypazarı'na ilçe belediyesi tarafından Osmanlı kültürünün yaşatıldığı, "Şehr-i Osman Gazi" kurulacak.



Beypazarı Belediyesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nden geri aldığı bin dönümlük arazi üzerine yaklaşık 3 bin nüfuslu bir Osmanlı şehri kurmayı planlıyor.


Projeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacaklarını belirten Başkan Kaplan, "Osmanlı hayatını ve mimarisini bu kurulacak dev şehirde yaşatacağız"dedi.


Ankara'nın termal ve kültür turizmi açısında en önemli ilçelerinin başında gelen Beypazarı'na ilçe belediyesi tarafından Osmanlı kültürünün yaşatıldığı, "Şehr-i Osman Gazi" kurulacak. Bin dönümlük arazi üzerine kurulacak olan şehirde evlerinden sokaklarına, külliyelerinden çeşmelerine kadar Osmanlı dönemine ait mimariye yer verilecek. FETÖ'nün araziyi üniversite yapmak için bir önceki belediye başkanından aldığını ancak 30 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelir gelmez araziyi geri aldıklarını belirten Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, "Geçmiş dönemdeki belediye başkanımızın orada üniversite yapılması karşılığında vermiş olduğu bir bölge. 17-25 Aralık'ın hemen ardından göreve gelir gelmez ilk olarak bu arazinin geri alınması ile ilgili davaları başlattım. Belediye Meclisi kararı ile üniversite alanını, belediye hizmet alanına çevirdik. Arazi ile ilgili tedbir aldırdık ve satışının önüne geçtik" dedi.


KİTABI YAZILIYOR

Kurulacak olan Şehri Osman Gazi'de insanların belli kurallar çerçevesinde yaşayacağını ve bunun için şehirdeki yaşamı anlatan bir kitap hazırladıklarını belirten Başkan Tuncer Kaplan, "Bin dönümlük bu alanı geri aldıktan sonra araziye ne yapabiliriz konusunda araştırmalar yaptık ve dev bir Osmanlı şehri kurmaya karar verdik. Şuan şehir plancısı, tarihçi ve coğrafyacı arkadaşlar burayla ilgili bir kitap yazıyor. Biz ilk etapta burada nasıl bir hayat yaşanacağına dair 500 sayfalık bir kitap hazırlatıyoruz. Çünkü biz burada kültürümüzü ve tarihimizi yaşatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.


İLÇENİN NÜFUSU ARTACAK

Şehri Osman Gazi projesiyle ilçenin vizyonu değişecek diyen Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, "Burada herkes yaşayabilecek. Tek şartımız ikametlerini Beypazarı'na aldırmaları. 33 köy ve 548 haneden oluşan bir şehir olması planlanıyor. Bu binalarda en az 3 kişi yaşasa ilçemizin nüfusuna yaklaşık 3 bin kişi katılmış olacak. Bu proje Beypazarı'na çok şey katacak. O bölgede düşündüğümüzü uygulayabilirsek Beypazarı'nın vizyonu ve çevresi değişecek. Öngörümüz birkaç yıl içerisinde projeyi hayata geçirebilmek.  TOKİ  ile bu konu hakkında bir anlaşma yapabiliriz" şeklinde konuştu.


KÜLLİYE'DE SUNUM YAPILACAK

Proje ile taslakların tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini belirten Başkan Kaplan, "Burası bildiğiniz bir şehir olacak. İçerisinde yaşayan nüfusunun olduğu bir şehir… Mimarisinden yaşam tarzına kadar Osmanlı döneminin yaşam biçimi yer alacak. Bu konunun altyapısı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görüşmeler yaptık. İnşallah önümüzdeki süreçte de bu konuyla alakalı Cumhurbaşkanımıza bir sunum yapacağız" ifadelerini kullandı.


Sabah


Geri Dön