19 / 04 / 2024

Antalya'da 30 senelik mülkiyet sorunu çözüldü!

Antalya'da 30 senelik mülkiyet sorunu çözüldü!

30 senedir Antalya'da imar sorunu gündemdeydi.Aksu Çalkaya bölgesinin mülkiyet sorunu çözüm buldu. 



Aksu İlçesi Eski Çalkaya Belediyesi döneminde yapılan imar düzenlemeleri ve parselasyon işlemleri sonucu oluşan hukuki problemler ve imar sorunu Antalya’nın gündemini yaklaşık 30 senedir meşgul ediyordu.

 

Altıntaş ve Güzelyurt Mahallelerinin tamamı ile Hacıaliler, Mandırlar ve Karaçalı Mahallelerinin bir kısmında yer alan ve Çalkaya Bölgesi olarak tanımlanan alanda; 1990’lı yıllarda Mülga Çalkaya Belediyesince imar planları ve parselasyon planları yapılmıştı. Ancak yapılan ilk imar ve parselasyon planları üzerinde zaman içerisinde imar mevzuatına aykırı çok sayıda değişiklikler yapıldı. 

 

Bölgedeki yollar, yeşil alanlar ve donatı alanları kaldırılarak plan değişiklikleri ile konut, ticaret parsellerine dönüştürülerek, vatandaşlara ve kooperatiflere mevzuata aykırı satışlar gerçekleştirildi. Uygulamalardaki çeşitlilik ve mevzuata aykırı olarak yapılan bu işlemlerin neticesinde kamu adına geri dönülmesi çok zor zararlar ortaya çıktı.

 

Yaşanan mülkiyet ve imar hukuku sorunları nedeniyle bölgede uzun yıllardır uygulamaya yönelik hiçbir işlem gerçekleştirilemiyordu. Altıntaş ve Güzelyurt mahallelerinde yaklaşık 14 bin dönümlük bir alanda, 12 bin vatandaşı ilgilendiren ve adeta yılan hikâyesine dönen mülkiyet sorunu artık çözülemez deniliyordu.

 

Müjdeyi sosyal medyadan duyurdu
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, haberi sosyal medya hesabından “Aksu’ya Müjde” şeklinde duyurdu. Türel mesajında, “Çalkaya’nın Altıntaş ve Güzelyurt mahallelerimizin sulh name protokolünü Başbakanımız ve Bakanlar Kurulumuz imzaladı. Az önce Sayın Cumhurbaşkanımız da onayladı. Yılların mülkiyet problemi son buluyor. Tapulardaki şerhler kalkıyor. Hayırlı olsun” dedi.

 

Böylece, vatandaşların tapuları üzerindeki şerhlerin kalkacağını kaydeden Türel, “Aksu Belediyesi’nin buradaki mülkiyet davalarından kaynaklanan 60 milyon liranın üzerinde tazminat ödemesi vardı ve bu rakamın 650 milyona ulaşması söz konusuydu. Aksu Belediyemiz bu borçtan kurtulacak. En önemli husus havaalanının yanı başındaki Antalya’nın en değerli bölgesini kaçak yapılaşma ve imarsız alan riskinden kurtarıyoruz. Burası inşallah Antalya’nın fevkalade iyi gelişmiş, sosyal kalkınmasını iyi sağlamış bir bölgesi olacak” dedi. 

 


Geri Dön