27 / 04 / 2024

Apartman aidat borcu zamanaşımı!

Apartman aidat borcu zamanaşımı!

Apartmanda gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki zamanaşımı süresi için gecikme tazminatı ödüyor. Peki apartman aidat borcu zamanaşımı süresi ne kadar? İşte tüm merak edilenler...



Apartman aidat borcu zamanaşımı!
Apartman sunulan temizlik ve güvenlik hizmeti gibi tüm ortak giderler için aidat ödenmesi gerekiyor. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, aidatın ücreti, kat malikleri toplantısında belli oluyor. Aidatların bedelleri apartmanın giderlerine göre belirli oranlarda alınıyor. 

Kat maliklerinin ödemesi gereken aidatı ödememesi durumunda ihtarname çekiliyor. İhtarnameyi alan ev sahibinin aidat borcunu faiziyle beraber ödenmesi şartı bulunuyor.

Apartman yönetimi hakkında kat malikiyle ilgili Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açılabiliyor. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödüyor. Peki apartman aidat borcu zamanaşımı süresi ne kadar?

Apartman aidat borcu zamanaşımı!

Apartman aidat borcu zamanaşımı

Apartman aidat borcu zamanaşımı süresi 5 yıldır. Geriye dönük 5 yıllık aidat borçları alınabiliyor. Ancak 5 yılı aşması durumunda geçmiş yıllardaki borçlar tahsil edilemiyor.

Apartman aidat borcu zamanaşımı!

T.C. YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ

Yargıtay 18.HD

Esas:2009/9104

Karar:2010/2422

Karar Tarihi : 22.02.2010

-YARGITAY İLAMI- 

Dava dilekçesinde, itirazın iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar , hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. 

YARGITAY KARARI

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü: 

Dava, 2000 yılı Ocak ayından 2008 yılı Haziran ayına kadar olan dönemde davalı tarafça ödenmeyen genel gider avanslarının tahsili amacıyla başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkin olup mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. 

Dosya içindeki bilgi ve belgelerden dava konusu anataşınmazda kat mülkiyeti kurulu olduğu ve davalının davaya konu edilen dönemde bir ödemede bulunmadığı anlaşılmaktadır. 

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair itirazları yerinde değildir. 

Ancak; 

1-Borçlar Yasasının 126/1. madde ve bendine göre belirli zamanlarda ödenmesi gereken aidat davalar 5 zamanaşımına tabidir. Davalının bu husustaki itirazı alınarak tutarının hesaplanması gerektiğinin düşünülmemesi, 

2-Kat malikleri kurulunca genel gider ilgili herhangi bir kararın alınmadığı kadar olan dönem için anataşınmazın gerçekleşmiş giderlerinden davalı kat malikinin payına düşen hesaplanması, sonraki dönem için kararlaştırılan avans miktarlarına göre borcun ve bunların gerektiğinin dikkate alınmaması doğru görülmemiştir. 

Bu itibarla açıklanan esaslar tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene , 22.02.2010 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Aidat geciktirme ihtarname örneği!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön