20 / 04 / 2024

Apartman nedir?

Apartman nedir?

Şehirleşmenin yoğunlaşması ile yaygınlaşan ve günümüzdeki yerleşim yapıları olarak ifade edilen apartman nedir? Apartmanın özellikleri nelerdir? Apartman gibi yapılarda nelerin bulunması gerekir? İşte sorularınızın yanıtı...



Apartman nedir?

Dilimize Fransızca "L'Appartement" tan geçen bu kelime; türkçede birkaç katlı ve her katında bir veya birkaç daire bulunan yapı anlamına geliyor. Apartman kapsamında yer alan bağımsız bölümler ise "apartman dairesi" olarak ifade ediliyor.


"Çok katlı apartman tipi binaların ortaya çıkması, şehirleşmenin yoğunlaşması ile başlıyor. Ülkemizde ve Avrupa’da yer darlığı ve arsa fiyatlarının yüksek olduğu şehir merkezlerinde, apartman önceden beri görülmekteydi. Ancak, bugün bir mesken topluluğu ortaya getirmesi yönünden olduğu gibi, inşaat malzemesi ve ısı tasarrufu sağlaması sebebiyle şehrin dış bölgelerinde de rastlanmaktadır." şeklinde açıklanan apartmanların geneli betonarme olarak inşa ediliyor.


Belediyeler; sınırları dahilinde yapılacak apartmanları proje safhasından itibaren denetliyor. Ayrıca sığınak, araba parkı, ısı tecridi ve asansör gibi konularda uyulması mecburi olan şartları da denetliyor.


Bir apartman içerisinde; apartman daireleri yanında, kapıcı ve kalorifer dairesi ile sığınak ve garajdan yer alabiliyor. Bazı apartmanlarda sakinlerin beraber kullandıkları mescit, çamaşırhane ve teras gibi kısımlara da yer veriliyor. "Apartman nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra, apartmanın yönetimi hususuna değinelim.


Sekizden fazla bağımsız bölümü içinde barındıran apartmanlar, kat malikleri kurulunun atadıkları yönetici veya yönetim kurulu tarafından yönetiliyor. Böylece, apartmana dair temizlik, bakım ve onarım gibi işlerle ilgilenen biri bulundurulmuş oluyor.



Bodrum katı ne demek?
Apartman yöneticisinin yasal hakları!
Apartman yönetimi yönetmeliği!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön