25 / 04 / 2024

Apartmanlardaki işyerlerinin kirası ne kadar artacak?

Apartmanlardaki işyerlerinin kirası ne kadar artacak?

Konut kira artışına 1 yıl süreyle yüzde 25 zam sınırı geldi ama işyerleri kapsam dışında kaldı.. İşte bu noktada apartman dairelerini işyeri olarak kullananlar ya da home ofis kiralayanlarla mülk sahipleri arasında anlaşmazlıklar ortaya çıktı. Tapuda konut olarak görülen ancak işyeri olarak kullanıl



Kiralara yapılan oldukça yüksek oranlardaki artışlar sonrası önemli bir yasal düzenlemeye gidildi ve 1 yıl boyunca zam oranına sınır getirildi. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sözleşme yenileyen kiracılara en çok yüzde 25 zam yapılabileceği açıklandı.. Fakat bu düzenleme sadece konut kiralarını kapsarken, işyerleri ise bu kapsama alınmadı.

Bu durum  başka bir sorunu da beraberinde getirdi. Ülkemizde çok sayıda apartman daireleri başka başka meslek grupları tarafından işyeri olarak kullanılıyor. Kayıtta konut olarak gözüken bu daireler, gerçekte ise işyeri olarak değerlendiriliyor. Yapılan son düzenlemenin ardından bu tip kiracılarla mülk sahipleri arasında kira artış oranı konusunda anlaşmazlık yaşanmaya başladı. Bazı ev sahipleri kullanılan dairenin işyeri olduğunu söyleyerek zam oranına kısıtlama konulamayacağını savundu. Fakat kiracılar ise kayıtta konut olarak gözüken bu mekanlara yapılacak olan kira zamlarının yüzde 25'i geçemeyeceğini söylüyor.


Geri Dön