20 / 04 / 2024

Arazi satışlarında son durum nedir?

Arazi satışlarında son durum nedir?

Arazi satışları ile ilgili olarak, 2014 yılında birçok karar alındı. Arazi sahiplerinin satış haklarına birtakım kısıtlamalar getirildi. Peki, arazi satışlarında son durum nedir? İşte yanıtı..



Arazi satışlarında son durum nedir?

Hisseli arazi satışları ile ilgili olarak 25 Şubat 2014 tarihinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bir genelge ile satışlara birtakım sınırlamalar getirildi.


Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde oluşmuş hisselerin üçüncü şahıslara satılması devredilmesi veya rehin edilmesi yasaklandı. Peki bölünemez büyüklük ne kadardır?


Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde bölünemez büyüklük;

- Mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, 

- Dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, 

- Örtü altı tarım yapılan arazilerde 0,3 hektar 

- Marjinal tarım arazilerinde 2 hektardır.


Bölünemez büyüklükteki arazilerin yanı sıra, birden fazla tarım arazisi olanlar da satış yapamıyor. Bu karar da 15 Mayıs 2014 tarihinde Gazete'de yayımlanan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da alındı.


Buna göre, tarımsal arazilerin küçük parçalara bölünmesini önleyen, toprak koruma ve arazi kullanımı hakkında kanunda değişiklik öngören yasaya göre 10 dönümün üstünde tapusu olan vatandaşlar arazinin 10 dönümlük bölümünü satamayacak ve geri kalanını da bir şahsa satabilecek. 


Tarım arazilerinde satış şartlarından biri de tek bir tarım arazisine sahip olmak. Zira yapılan düzenlemeler gereğince iki tane tarım arazisi olanlar; tapular arasındaki mesafe 5 kilometreden azsa arazi satışı yapamayacak. 


Arazi satışı neden durduruldu?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön