26 / 04 / 2024

SİT alanlarında son durum nedir?

SİT alanlarında son durum nedir?

Korunması gereken SİT alanları, taşıdıkları özelliklere göre arkeolojik sit alanları, doğal sit alanları, kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları olmak üzere çeşitlere ayrılıyor. Peki, SİT alanlarında son durum nedir?



SİT alanlarında son durum nedir?

SİT alanları, tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar olarak tanımlanıyor.


Korunması gereken bu alanlar, taşıdıkları özelliklere göre çeşitlere ayrılıyor; Arkeolojik sit alanları, doğal sit alanları, kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları.


Sit alanları mevzuatı gereğince, bu alanlarda derecesine göre inşaat yapılması ve inşaat yapımına izin verecek imar planları geliştirilmesi yasaklanıyor.


Ancak, İmar Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerin yer aldığı tasarıda SİT alanlarına da yer veriliyor. Peki, SİT alanlarında son durum nedir?


Doğal SİT alanlarında son durum..

Çalışmaları devam eden Yeni İmar Kanunu Tasarısı ile, doğal SİT alanlarında mevcut her tür ve ölçekte planların uygulanmasına bölge komisyonu kararı doğrultusunda devam edilebilmesinin önü açılıyor.


Ayrıca; kanunun yürürlük tarihinden itibaren yeni 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planı yapılamayacak. Mevcut 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planları iki yıl içinde üst veya alt kademede onaylanan planlarda değerlendirilecek. 


Mevcut 1/25 binlik çevre düzeni planları iki yıl sonunda herhangi bir karara gerek kalmaksızın 1/25 bin ölçekli nazım imar planı olarak nitelendirilerek uygulanacak. 



Yeni imar kanunu taslağı 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön