24 / 04 / 2024

Arnavutköy'de 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değişti!

Arnavutköy'de 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değişti!

Arnavutköy'de TOKİ'ye ait it 754 bin metrekare büyüklüğünde askeri alan imara açıldı. Yeni imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ)'ye ait Arnavutköy Yassıören Mahallesi'nde yer alan 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değiştirildi. Plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; değişiklik ile İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda “askeri alan” olarak işaretlenen dev araziye, “sanayi ve depolama bölgesi” tanımı yapıldı. 

Plan açıklama raporunda kentsel gelişim süreci dahilinde İstanbul'daki sanayi alanlarının yerelleşmesi sebebiyle sanayi kuruluşlarının yeni yer arayışı içerisine girdiği ifade edilerek “Kanal İstanbul Projesi ile birlikte bölgenin erişebilirliğinin artması ve Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı olarak üretilen ürünlerin doğrudan pazara katılabilmesine imkan verebilecektir” denildi.

 Arnavutköy de 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değişti!

Günümüzdeki arazi kullanımına bakıldığında TEM ve Kuzey Marmara otoyolu arasındaki alanda sanayi bölgelerinin bulunduğu ifade edilerek “Planlama alanının, bölgedeki üretim ve tüketim merkezlerine yakın olması, karayolu ve  havayolu ulaşım bağlantılarına yakın konumda yer alması ve Kanal İstanbul Projesine olan bağlantısı ile alanın önemli ticari limanlar ile bağlantılarının güçlenmesi sayesinde Türkiye için önemli bir sanayi merkezi oluşturacağı düşünülmektedir” denildi.

Açıklama raporunda bulunan bilgilere göre alt ölçekli imar planları olmayan arazi, Kanal İstanbul'un çevresine kurulacak Yenişehir'in komşusu oluyor. Planlama alanının ortasında ve yol alanı kenarında ağaç toplulukları yer alıyor. Alanda fiili olarak hiçbir yapılaşma da bulunmuyor. Arazinin yüzde 97'si  TOKİ  mülkiyetinde, yüzde 3'ü ise tescil harici alan yani hiçbir mülkiyete konu değil.

Yüzde 66'sı sanayi tesisi olacak

Dev arazi için yapılan değişikliği ile alt ölçekli planlarda 754 bin metrekarelik alanın yüzde 66'sı sanayi alanı, yüzde 2'si ticaret alanı, yüzde 32'si donatı alanı olarak ayrıldı. Sanayi tesisi alanı için emsal 1.50 yükseklik 3 kat olarak saptandı. Fonksiyonların ayrıntılı dağılımı şu şekilde:

Arnavutköy de 754 bin metrekarelik askeri alanın imar planları değişti!

“Sanayi tesisi için 495 bin 898 metrekare, ticari birimler için 18 bin 815 metrekare, 2 adet cami için 4 bin 438 metrekare, idari hizmet alanına 3 bin 343 metrekare, sosyal tesis için 2 bin 406 metrekare, park için 82 bin 723 metrekare, yol için de 110 bin metrekare ayrıldı. Geri kalan alan da sağlık tesisi, akaryakıt istasyonu, meydan, belediye hizmet alanı, otopark, pasif yeşil alan, toplu taşıma aktarma noktası, teknik öğretim alanı olarak planlandı.”

Zeytinburnu Telsiz Mahallesi imar uygulaması askıda!


Geri Dön