24 / 04 / 2024

Arsa payı ne demektir?

Arsa payı ne demektir?

Lal Değerleme A.Ş. tarafından periyodik olarak hazırlanmakta olan Tellal’ in yeni sayısı çıktı. Tellal bu sayısında arsa payı ile ilgili bilgi vererek değerlendirmelerde bulundu...



Kat Mülkiyeti Kanunun 2. maddesinin d bendinde; “Arsanın, bu Kanunda yazılı esasa göre bağımsız bölümlere tahsis edilen ortak mülkiyet paylarına arsa payı denir.”  şeklinde ifade edilmektedir. Yani arsa payı; ana gayrimenkulün inşaatına başlanmadan ve/veya başlandıktan sonra taşınmazın kat mülkiyetli bir taşınmaz haline dönüştürülebilmesi aşamasında bağımsız bölümlerin değerleri ile orantılı olarak belirlenen bir ortak mülkiyet payıdır.

 

Kat Mülkiyeti Kanunu 3. Maddesi’nde kat irtifakı ve kat mülkiyetinin nasıl kurulacağı tarif edilirken “Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, bu mülkiyete konu olan ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur.” denmektedir.


Tellal 


Geri Dön