24 / 04 / 2024

Asgari ücretle ilgili yeni rakam. Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücretle ilgili yeni rakam. Asgari ücret ne kadar olmalı?

Asgari ücret konusunda her gün başka bir rakam ortaya atılıyor. Peki ekonomik gerekçeler, yüksek enflasyon ortamı, yoksulluk ve açlık sınırı göz önüne alındığında asgari ücretin olması gereken rakam ne?



Ancak bu şekilde iki ebeveynin çalıştığı iki çocuklu bir ailenin yoksulluk sınırı üstünde kalabileceğini ifade eden Çelik, Türk-İş'e göre ekim ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 24 bin 186 TL olduğunu bunun yarısının da 12 bin 93 TL olduğunu belirtti. Çelik, asgari ücretin bu seviyeye gelmesi için 2.19 katına çıkarılması, başka bir deyişle yüzde 119 zam yapılması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye’de asgari ücret Avrupa’nın çok gerisinde

Asgari ücrete yapılacak zam konusu gündemin en fazla merak edilen konularının başında geliyor. Bugüne kadar ortaya pek çok farklı rakam atıldı. Prof. Aziz Çelik ise asgari ücret rakamının yoksulluk sınırının yarısı kadar olması gerektiğini belirterek bunun da yüzde 119 zam anlamına geldiğini ifade etti.

 ‘Asgari ücret tuzağı'

Türkiye'de işgücünün yarısından fazlasının asgari ücretle çalıştığına ve böylece işçi sınıfının bir “asgari ücretliler topluluğuna” dönüştüğüne de dikkat çeken Prof. Çelik, Avrupa ülkelerinde temel ücretin belirleyicisinin toplu pazarlıklar olduğunu, Türkiye'de ise asgari ücret temel ücretin belirleyicisi olduğunu söyledi. Bunun çok ciddi bir problem olduğunu ifade eden Çelik, "Ben bunu ‘asgari ücret tuzağı' olarak adlandırıyorum. Asgari ücret bir ortalama ücrete dönüştü” diye konuştu.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön