19 / 04 / 2024

Atatürk Orman Çiftliği'nin plan değişikliğinde son durum!

Atatürk Orman Çiftliği'nin plan değişikliğinde son durum!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yargıya taşıdığı Atatürk Orman Çiftliği’ni yapılaşmaya açan plan değişikliğine mahkemeden ikinci defa dur kararı geldi.



Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi'nin yargıya taşıdığı Atatürk Orman Çiftliği’ni yapılaşmaya açan plan değişikliğine mahkemeden ikinci defa dur kararı geldi.

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ankara 4. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi SİT alanı sınırlarındaki alanın askeri alan şeklinde yapılaşmaya açılmasıyla ilgili plan değişikliğinde iptal kararı verdi.

Atatürk Orman Çiftliği nin plan değişikliğinde son durum!

YARGI DAHA ÖNCE DE 'DUR' DEDİ

Ankara 4. İdare Mahkemesi, daha önce de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada Etimesgut’ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği 1. Derece Doğal ve Tarihi SİT Alanı sınırlarındaki alanın askeri alan şeklinde yapılaşmaya açılmasıyla ilgili plan değişikliğinin yürütmesini durma kararı almıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın karara itiraz etmnesinin ardından yürütmenin durdurulması kararı kaldırılmıştı.

MAHKEME YENİDEN YÜRÜTMEYİ DURDURDU

Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasının ardından mahkeme ek rapor alınmasını talep etti. Ankara 4. İdare Mahkemesi, ek raporun ardından da alanla ilgili yeniden yürütmeyi durdurma kararı verdi.

‘YARGI TALANA GEÇİT VERMEDİ’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği alanlarında her türlü müdahalenin  peşini bırakmayacağız. AOÇ alanlarında Milli Savunma Bakanlığı’nın  Özel Kuvvetler Komutanlığı konuşlanması ile yapılaşmaya açılmasına mahkemenin ikinci kez  izin vermemesi  kamu yararı adına sevindiricidir. Yargı ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı vererek AOÇ de talana geçit vermemiştir. Atatürk Orman Çiftliği alanları kamusaldır kamuya kapalı olamaz” diye konuştu.

Atatürk Orman Çiftliği nin plan değişikliğinde son durum!

‘TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR DOĞABİLİR’

Candan, bundan sonraki hukuksal aşamayla ilgili de şunları söyledi:

“Atatürk Orman Çiftliği’nin topraklarının her bir metrekaresindeki talan sürecini yakından takip ediyor ve yargıya taşıyoruz.  Etimesgut’ta MİT, Özel Kuvvetler Komutanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'na tahsis edilen AOÇ arazisinde yapılan yapılaşmada bunlardan birisiydi. Açtığımız davada, Ankara 4. İdare Mahkemesi planı değişikliği işlemlerinin yürütmesini durdurmuştu. Davada yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı. Bunun üzerine mahkeme rapor alınmasını istedi. Ankara 4. İdare Mahkemesi ek rapor sonrasında da alana ilişkin olarak tekrar yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini belirterek yürütmesini durdurdu.”

Atatürk Orman Çiftliği'yle ilgili önerge verildi!


Geri Dön