19 / 03 / 2024

AVM sayısı arttıkça mağazalaşma sayısı da artıyor!

AVM sayısı arttıkça mağazalaşma sayısı da artıyor!

Giriş kapısına yakın, otopark asansörünün çıkışında ya da köşede yer almak. Bütün bunlar AVM’deki mağazanın ziyaretçi sayısını etkiliyor. Hatta yürüyen merdivenlerin konumu bile ciroya yansıyor. Nasıl mı?..



Perakende sektörü için AVM’ler çok önemli. Son 10 yılda sayıları katlanan AVM’lerin şu anki sayısı 397. AVM sayıları arttıkça mağazalaşma oranları da artıyor. Hatta bazı markalar cadde yerine genellikle AVM’lerde yer almayı tercih ediyor. 

Para Dergisi'nden Meral Candan'ın haberine göre bir markanın iyi bir ziyaretçi sayısı yakalaması ve bunu satışa dönüştürmesi için AVM’de mağaza açması tek başına yeterli değil. Hangi katta olduğunuz, giriş, çıkış kapılarına yakınlığınız gibi faktörler de mağazalarınızın ziyaretçi ve satış miktarlarını etkiliyor. Bu nedenle markaların AVM içindeki mağaza konumlarına yakından bakmak istedik ve bunun için konunun uzmanları ile görüştük.

KDM Kiralama Direktörü Levent Suat Selçuk, markaların mağaza konumlanmalarını ana giriş ve otopark giriş kapısına olan yakınlık ile yürüyen merpen mesafesi, kiralanacak alanın cephe genişliği gibi etkenlerin belirlediğini anlatıyor. Markaların ana giriş ve otopark girişlerine yakın noktada yer almasının cirolarını pozitif etkilediğini söyleyen Selçuk, bu durumun her marka için geçerli olmadığının da altını çiziyor.


Sektörün deneyimli isimlerinden Abdullah Kiğılı ile de görüşüyoruz. Zira Abdullah Bey sektördeki deneyimi ve bilgisi nedeniyle referans olarak kabul edilen isimlerden. Bu nedenle AVM’lerin kiralama sırasında ilk teklif götürdüğü isimlerden. Bunun sebebi olarak, “Kaç yaşındayım, hala günde sekiz saat çalışıyorum. İnsanlarda Abdullah Kiğılı işinin başında ve işini iyi yapıyor algısı var. Bu da onlara güven veriyor” diye anlatıyor Abdullah Bey.

GİRİŞ KAPISINA YAKIN, SAĞDA

Bu nedenle Kiğılı’nın hangi AVM’de mağaza açtığı önemli. Çünkü bu isim sektörün diğer oyuncularını da o projeye taşıyor. Abdullah Bey’e mağaza seçerken nelere dikkat ettiğini soruyoruz. Sırrını paylaşan bir çocuk edasıyla gülerek cevap veriyor sorumuza.

“Daima AVM’nin ana giriş kapısının sağ tarafını alırım” diyen Abdullah Bey: “İnsanlar gayri ihtiyari içeri giriş yaptığında yoluna sağdan devam ediyor. Köşede yer alan, geniş vitrinleri olan yerler daha iyi oluyor.”

Daima giriş katlarında yer almak gerektiğini vurgulayarak, “Üst katlara gittikçe trafik azalmaya başlar. Büyük metrekareli AVM’lerde insanlar üst kata çıkmaya üşenir. AVM içine girdikten sonra 100 metre içerdeyse dükkanınız trafiği çekemeyebilirsiniz” şeklinde uyarılarda bulunuyor.

METREKARE FİYATI SON KRİTER

İnci Deri Yönetim Kurulu Başkam Ali Murat Kızıltaş da AVM içindeki lokas-yonlara göre ziyaretçi sayılarını ve satışları artırmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Özellikle karmaşık mimariye sahip AVM’lerde ana koridorlarda yer alabilmenin çok önemli olduğunu belirten Kı-zıltaş, “Ziyaretçilerin sıklıkla kullandığı giriş çıkış noktaları ve yürüyen merpenlere yakın olmak dışında her AVM’ye göre değişkenlik gösteren özel etkileşim alanlarına göre konumlanmak da ziyaretçi sayısını olumlu etkiliyor. Bize önerilen lokasyonlar marka hedeflerimize uygun olduğunda kararımız olumlu yönde hızlanıyor” diye konuşuyor.

KDM’den Levent Suat Selçuk, markalar için önceliğin, AVM’lerin bulunduğu konum olduğunun altını çiziyor. Buna ek olarak bölgenin kendi markalarına uygun müşteri potansiyeli olup olmaması da bir o kadar önemli. Bununla da bitmiyor. AVM’nin mimarisi, ulaşılabilirliği de etkiliyor ziyaretçi tercihlerini.

Peki, markalar için mağaza kiralarken metrekare fiyatı ne kadar önemli? “Tüm bu etkenler pozitif olduktan sonra markalar için metrekare ve fiyatın son kriter olduğunu düşünüyorum” diyen Selçuk, “Bu noktada kiralayan ve yöneten firmanın kim olduğu da büyük önem taşıyor” diye konuşuyor.

Ali Murat KIZILTAŞ / İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı

AVM sayısı arttıkça mağazalaşma sayısı da artıyor!

“Cephesi geniş mağazaları tercih ediyoruz”
Mağazalarımızın müşterilerimiz tarafından görünür ve ulaşılabilir olmasına dikkat ediyoruz. Benzer marka karma müşteri trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde, görünürlüğü iyi ve cephesi geniş bulunan mağazaları kiralamaya azami özen gösteriyoruz. Bunu yaparken de rakipler yerine tamamlayıcı markalarla bir arada bulunmayı önemsiyoruz.

Yiğit GÜRAY / KONE Türkiye Modernizasyon Direktörü

“Merpen lokasyonu ciroya etki edebilir”
Lokasyon seçimi bir mağazayı başarıya ulaştıracak en önemli kriter. Mağaza, görsel ya da konsept olarak ne kadar düzgün olursa olsun, hedef kitlesine uzaksa, başarı da bir o kadar uzaktır. Bu noktada özellikle AVM içlerinde yürüyen merpen ve asansör gibi insan hareketliliğinin yoğun olduğu noktalara yakın olan mağazaların, diğerlerine göre çok daha avantajlı olduklarından söz edilebilir. Merpenlerin lokasyonunun, AVM içlerindeki mağazaların cirosuna doğrudan etki edebildiğini, asansör ve yürüyen merpenlerin bu açıdan oldukça önemli olduğunu müşterilerimizin ifadelerinden dolayı da gayet iyi biliyoruz.


Geri Dön