28 / 03 / 2024

Ayçiçek yağı fiyatları rekor kıracak! İşte son açıklamalar...

Ayçiçek yağı fiyatları rekor kıracak! İşte son açıklamalar...

Rusya Ukrayna Savaşı küresel piyasaları karıştırdı. Savaş tüm dünyada para ve sermaye piyasalarını etkiledi. Uzmanlar savaş sebebiyle artan ithalat ve enerji maliyetleri düşünüldüğünde Türkiye'deki ayçiçek yağı fiyatlarında artış olacağını ifade ediyorlar...



Rusya ve Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyeceği söyleniyor. Savaş nedeniyle artan ithalat ve enerji maliyetleri yüzünden Türkiye'deki ekmek gibi unlu mamullerde ve ayçiçek yağı fiyatlarında artış olacağı öngörülüyor. 

BBC Türkçe'ye açıklamalar yapan Ziraat Mühendisi Faik Toy, geçen yıl milyonlarca ton buğdayın iki kat fazla fiyatla ithal edildiğini ve yurt içinde de zararına satıldığını dile getiriyor. 

Toy, "34 yıl önce 20,5 milyon ton olan buğday üretimimiz halen 20,5 milyon ton. Çünkü çiftçinin zararı düşünülmeden hep yurt dışından ithalat yolu seçildi" şeklinde konuşuyor. 

Ayçiçek yağı fiyatları rekor kıracak! İşte son açıklamalar...

Arpa açısından da benzer bir tablonun olduğunu dile getiren Toy, "Toprak Mahsulleri Ofisi, tonu 4 bin 500 liradan 255 bin ton arpa ithal etti. TMO'nun yerli üretim yapan çiftçiye açıkladığı ton fiyatı ise 1750 lira" diyor:

"TMO hasat sezonunda çiftçinin ürününe fiyat açıkladığı zaman, maliyetleri hiç göz önünde bulundurmadan, 1750 TL gibi üretim maliyetlerinin altında bir fiyat açıkladı."

"Bugün geldiğimiz noktada arpa fiyatları, iç piyasada borsalarda 3 bin 800 TL oldu. TMO ise 4 bin 500 TL'ye, 255 bin ton arpa ithal etti. İki gündeki dolardaki artış, o arpanın tonun maliyetini 4 bin 750 TL'ye çıkarmış oldu."

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'a göre ise sadece buğday ve arpa değil, ayçiçeği de bu durumdan olusuz anlamda etkilenecek. 

"Gıda sektörünün verdiği bilgiye göre, depolarda 1 aylık yağ kalmış durumda. Zaten ithal ayçiçek ham yağ fiyatı 1.400 dolardı, bu şimdi hemen 1.500 doları buldu."

"Ton başına 100 dolar artış çok önemli bir rakam. Bu da içerideki fiyatlara yansıyacak. Depolarda bir aylık yağ kalması da yakın zamanda yansıyacağına işaret ediyor."

Ayçiçek yağı fiyatları rekor kıracak! İşte son açıklamalar...

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez Türkiye'yi ayçiçek yağı konusunda "ciddi bir tehlikenin" beklediğini aktarıyor:

"Kendi kendimize yeterliliğimizin yüzde 70'lerde olduğu ayçiçeğini de biz Rusya ve Ukrayna'dan alıyoruz. Bu ürünleri ya alamayız ya da daha yüksek fiyatla başka ülkelerden ya da yine Rusya ve Ukrayna'dan alabiliriz."

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye'yi vuracak! Ekmek fiyatlarına zam yolda!

Ukrayna kriziyle Türkiye'de ekmek fiyatı 5 lirayı geçebilir!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön