25 / 04 / 2024

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye'yi vuracak! Ekmek fiyatlarına zam yolda!

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye'yi vuracak! Ekmek fiyatlarına zam yolda!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sebebiyle piyasalarda dengeler değişti. Dünya piyasalarında buğday fiyatları 14 yılın zirvesini gördü. Türkiye ise geçen yıl buğday ithalatının yüzde 90'ını Rusya ve Ukrayna'dan yapmıştı. Uzmanlar Türkiye'deki ekmek gibi unlu mamullerin fiyatlarında rekor artışın o



Rusya ve Ukrayna savaşı tüm dünya piyasalarını etkiledi. Savaşın etkisi ile buğday fiyatları 14 yılın zirvesine çıktı. Dünya tahıl ticaretinde önemli bir yere sahip olan Ukrayna ve Rusya, dünyadaki toplam buğday ihracatının yüzde 30'unu, arpanın yüzde 31'ini karşılıyor. 

En son 2008 yılında gıda krizinde dünya buğday fiyatlarının 352 dolar olduğunu ifade eden tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, şu anda buğday fiyatlarının 346,5 dolara yükseldiğini söylüyor. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Ocak ayı verilerine bakıldığında 2020-2021 döneminde Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 78'i Rusya'dan yüzde 9'u ise Ukrayna'dan karşılandı. 

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye yi vuracak! Ekmek fiyatlarına zam yolda!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle "başta buğday olmak üzere hububat ve diğer ham maddelerde arz sıkıntısı yaşanmayacağı" belirtildi. 

Ancak uzmanlara göre buğday ve arpada kendi kendisine yeterliliği yüzde 82'ye düşen Türkiye'de yurt dışından arzda sıkıntı yaşanmasa bile, artan ithalat maliyetleri yüzünden ekmek fiyatlarının yükseleceği ifade ediliyor. 

Türkiye'deki borsalarda buğday fiyatının ton başına 100 lira arttığını da ifade eden tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Rusya'dan buğday alamazsak; Fransa, Romanya veya Amerika'dan alacağız ve oralardan taşımak çok daha maliyetli olacak" diyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön