28 / 03 / 2024

Ayder’in çehresine değiştirecek dev dönüşüm başladı!

Ayder’in çehresine değiştirecek dev dönüşüm başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, son yıllarda plansız ve çirkin yapılaşma sahne olup, alarm zilleri çalan toplam 564 hektar büyüklüğüne sahip sit alanından meydana gelen Ayder’i eski ihtişamlı günlerine döndürmek için çalışmaları durdurdu.



Tarihi ve kültürel bir parçası olan ve ziyaretçilerinin çimenlerine oturup, eşsiz güzelliğe seyredip, “Gelin Tülü Şelalesi” önünde fotoğraf çektirdiği ve festival alanında 40 gün 40 gece tulumla horon çekildiği Ayder Yaylası’nın çehresini değiştirerek, yeniden turizm cenneti yapacak proje  TOKİ  tarafından başlatılacak. Bu yıl sonunda tamamlanması planlanan proje içerisinde Ayder yaylası yol ve altyapı inşaatı sürüyor.

YATIRIM MALİYETİ 415 MİLYON LİRA

Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un bugün Rize’de yerinde incelemelerde yer alacağı “Ayder Projesi” kapsamında, kaplıca bölgesi olarak bilinen mevcut Termal Otel ve çevresinde bulunan yapılar yıkılarak yerine, toplam yatırım maliyeti 415 milyon lira olan, kongre turizminin de yapılabileceği yeni termal otel, konaklama birimleri, bin 800 araçlık yeraltı otoparkı ile ‘Seyir terası’ yapılacak.

Ayder’in doğal dokusuna uygun olarak yapılacak termal otelin 72 odası, 4 adet süit oda ve 4 adet işyeri olacak. Ayrıca 5 bloktan meydana gelen 52 adet konaklama birimi inşa edilecek. Kaçak yapıların tümü yıkılarak, konaklama birimleri belli bir alanda birleştirilecek.

KAMULAŞTIRMA DEVAM EDİYOR

Ayder’de, festival alanı olarak bilinen 20 dönümlük yeşil alana konularak çevreyi çirkinleştiren ve turistlerin para karşılığı sallandırıldığı 21 adet salıncak, geçtiğimiz Eylül ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla sökülerek kaldırılarak, söz konusu alan “Kesin Koruma Alanı” ilan edildi.

İşgallerin önüne geçmek, doğanın bozulmasını engellemek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kamulaştırma işlemlerinin sürdüğü Ayder’de yer alan alanın yaklaşık üçte biri vatandaşla anlaşma yoluyla kamulaştırılırken, kalanı yargı yoluyla, bedel tespiti ve Hazine adına tapu tescilinde bulunacak. Toplam 377 hak sahibinin bulunda Ayder’de 60’a yakın vatandaşla anlaşarak, şu ana kadar toplam 6,7 milyon lira kamulaştırma bedeli ödendi. Toplam kamulaştırma bedeli için 30 milyon lira ödenmesi planlanıyor.

Murat Kurum: Trabzon Uzungöl'de dönüşüm projesine başladık!


Geri Dön