20 / 04 / 2024

Bağımsız bölüm arsa payı!

Bağımsız bölüm arsa payı!

Bir yerin bağımsız bölüm vasfına sahip olması için zeminden bir arsa payının tahsis edilmesi şart. Eğer bağımsız bölüm arsa payı tahsis edilmemişse o alan bağımsız bölüm sayılmıyor...




Bağımsız bölüm arsa payı!


Bir yapının içinde tek başına kullanılmaya müsait olan bölümlere bağımsız bölüm deniyor. Yani bir yapıda bulunan daireden dükkana, depodan mağazaya kadar ayrı ayrı kullanılabilecek tüm bölümler birer bağımsız bölümü ifade ediyor. Bir yerin bağımsız bölüm olarak nitelenebilmesi için bazı vasıflara sahip olması gerekiyor. Buna göre;

*Tek başına kullanıma elverişli olması,

*Daire, mağaza, dükkan, depo gibi vasıflarda olması,

*Zemindeki arsa üzerinde arsa payının ayrılmış olması, yani bağımsız bölüm arsa payı nın mevcut olması. 


Bağımsız bölümlerin tek başına kullanıma elverişli alanlar olduğundan bahsettik. Bunun yanında bağımsız bölümler farklı vasıflara sahip olabiliyor. Örneğin; bağımsız bölümler aynı yapı içinde olabileceği gibi aynı parsel üzerinde farklı alanlarda da konumlanabiliyor. Bağımsız bölümlerin hepsi ayrı ayrı bir gayrimenkul niteliğine sahip oluyor. 


Bir yerin bağımsız bölüm vasfına sahip olması için zeminden bir arsa payının tahsis edilmesi şart. Eğer bağımsız bölüm arsa payı tahsis edilmemişse o alan bağımsız bölüm sayılmıyor. Örneğin bina içindeki bir dükkanı ele alalım. Bu dükkan tek başına kullanıma elverişli olsa dahi, eğer zeminden arsa payı ayrılmamışsa bağımsız bölüm sınıfına giremiyor. 


Bağımsız bölümler tapuya tescil ettiriliyor. Her bağımsız bölümün ise tapu senedi farklı oluyor. Yani her bağımsız bölüme tapu kütüğünde ayrı ayrı tapu senedi veriliyor. Söz konusu bu bağımsız bölümler ise inşaat projesinde belirtiliyor. Bir bağımsız bölüme tek bir kişi sahip olabileceği gibi, birden çok kişi de sahip olabiliyor. 


Her bağımsız bölüm taşıdığı vasfa uygun olan özelliklere sahip oluyor. Yani siz bir daireye sahipseniz, bu dairenin banyo, mutfak, oda gibi bölümlerinin mutlaka bulunması gerekiyor.



Bağımsız bölümde değişiklik!
Bağımsız bölüm net alanı nedir?
Bağımsız bölüm mülkiyet hakkı nedir?
Çatı arası bağımsız bölüm müdür?





Geri Dön