25 / 04 / 2024

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazilerinin TOKİ'ye devri TBMM'de!

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazilerinin TOKİ'ye devri TBMM'de!

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait tarımsal arazilerin TOKİ'ye devredilmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, kouyla ilgili soru önergesi verdi. 



CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, konuyla ilgili açıklamasında "Küresel iklim değişikliği, artan kuraklık, Covid-19 salgını, ardından gelen Rusya Ukrayna Savaşı “gıda güvenliği” sağlanmadan, “ekonomik güvenliğin” sağlanamayacağını göstermiştir. Bu nedenle tüm dünyada tarım ve gıda sektörü, stratejik sektör vasfi kazanmaktadır. Ülkemiz de bu anlayıştan uzak kalamaz. Devlet kurumlarının, tarım alanındaki STK'ların, meslek odaları ve enstitülerin bu stratejik hedef doğrultusunda çalışmalarını hızlandırması gerekmektedir. 
Ülkemizde bu hedef doğrultusunda faaliyet gösteren kurumlarımızın arasında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü önemli bir işlev görmektedir. Söz konusu enstitü bitkisel araştırmalarda ve hayvancılık araştırmalarında islah, kalite, agronomi, bitki sağlığı, akıllı tarım sistemleri, gen kaynaklarının korunması alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. Yine enstitü bünyesinde dünyada önde gelen, Türkiye'de ise tek olan Türkiye Kuraklık Test Merkezi, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi alanında çalışmalar yapmaktadır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne bağlı uluslararası tarımsal araştırma kurumlarıyla ortak yürütülen Uluslararası Kışlık Buğday Geliştirme Programı'nın Türkiye adına koordinasyonu da yine bu enstitü eliyle yapılmaktadır. Buna karşın, ülkemizde tarımın ve hayvancılığın gelişmesi için çok önemli katkıları olan bu güzide kurumun arazilerinin, Tarım ve Ormancılık Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasında 2020 yılında imzalanan bir protokol çerçevesinde rezerv yapı alanı olarak belirlendiği, imara açılarak TOKİ'ye devredileceği kamuoyuna yansımıştır" ifadelerini kullandı. 

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazilerinin TOKİ ye devri TBMM de!

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın soruları: 

1- Konya'da kentsel yapılaşma için kullanılabilecek pek çok alan varken, tarımsal  araştırmaların yapıldığı bir bilim merkezi arazilerinin özellikle kentsel yapılaşma için istenmesinin sebebi nedir? 

2- T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma  Enstitüsü Müdürlüğü'ne ait tarımsal araziler rant amacıyla TOKİ'ye devredilirse, kuraklık test merkezi, ulusal buğday islah programı ve gen kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalar sekteye uğramayacak mıdır? 

3- Enstitü bünyesinde yürütülen tüm kritik çalışmaların, herhangi bir alternatif alt yapı hazırlanmadan tasfiyesi, ülkemizin gıda güvenliğine büyük bir darbe vuracaktır. Bu konuda herhangi bir alternatif alt yapı oluşturma çalışması var mıdır? 4- Tarım ve Orman Bakanı olarak, bu önemli enstitünün fiilen kapanması anlamına 
gelecek söz konusu protokolü kabul edecek misiniz? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile imzalanan protokolün feshi konusunda herhangi bir girişimde bulunacak mısınız? 

İstanbul Havalimanı'nın kira bedeli Meclis gündeminde! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika asgari ücret açıklaması! Asgari ücrete Temmuz zammı için yeşil ışık geldi! 

Altın fiyatlarında son dakika! 1 Gram altın ne kadar? Altın düşecek mi, yükselecek mi? 22 Mayıs 2022 altın fiyatları!


Geri Dön