24 / 04 / 2024

'Bankalar 700-800 milyon liralık kredi kartları dağıtıyor'

 'Bankalar 700-800 milyon liralık kredi kartları dağıtıyor'

Ekonomi Yönetimi bugüne kadar liralaşma stratejisi çerçevesinde 173 tedbir aldı. Bankalar ise bu tedbirleri delmek için yeni yollar keşfetti. İşte kulislerde konuşulan son yöntem!



Uygulanan sıra dışı ekonomi plotikilarıyla 2021 yılınının sonunda Kur Korumalı Mevduatı KKM hayata geçiren ekonomi yönetimi ardından Merkez Bankası ve BDDK kararlarıyla bir çok tedbir ve yaptırım kararı aldı.  KKM'nin bütçe üzerindeki yükü hala tartışılırken bankaların döviz mevduatları liralaştırmasına yönelik tedbirler ardından, bankaların döviz tutmasına getirilen ek yükler derken izlenen düşük faiz ve sabit kur politikaları nedeniyle KKM'den çözülmeler başladı ve Döviz Tevdiat Hesaplarında artışlar görülmeye başlandı.

173 TEDBİR DEVREYE SOKULDU

Bununla birlikte bankaların kendilerini korumak için kredi musluklarını beklenen ölçüde açmadıkları ve işdünyasının krediye ulaşmakta zorluk yaşadığı uzun süredir dillendiriliyordu. Sabah Yazarı Dilek Güngör, krediye ulaşamamaktan şikayet eden kesimin gelen olarak KOBİ dışı kesim olduğunu belirterek bu şirketlerin bankaların geçmişte sorgusuz sualsiz para dağıttığı kesim olduğunu ileri sürdü. Bugüne kadar 173 tedbirin devreye alındığını belirten Güngör, bankaların tedbirleri sürekli olarak delme eğilimi gösterdiğini alınan tedbirlerinde de buna paralel olarak arttığını ifade etti.

BANKALAR TEDBİRLERİ DELİYOR

Merkez Bankası'nın, Liralaşma Stratejisiyle, hanehalkı, firma ve bankacılık kesimlerinin varlık ve yükümlülüklerinde Türk Lirası cinsi kalemlerin ağırlığının kademeli bir şekilde artırılmasını ve finansal sistemin TL ağırlıklı bir yapıya kavuşmasını hedeflediğini kaydeden Güngör,  Merkez Bankası'nın ucuz maliyetli kredinin dövize gitmesini engellemek için de tedbirler aldığını ve bundan geri adım atmayacağını her fırsatta dillendirdiğini belirtti. Bankaların söz konusu ihtiyati tedbirleri delmek için sürekli yeni yöntemler ve yollar keşfettiğini kaydeden Sabah Yazarı Güngör, Merkez Bankası ya da BDDK'nın bu yöntemleri gördükçe yeni tedbirler aldığını ifade etti.

700-800 MİLYON LİRALIK KARTLAR DAĞITILIYOR

Bankaların son olarak dövizi olan müşterilerine kredi engelini aşmak için kurusal kredi kartı çıkarma yoluna gittiklerini ifade eden Güngör, bankaların 700 milyon, 800 milyon hatta 1 milyar TL limitli kartları işadamlarına dağıttığını ileri sürdü.  İkinci bir yıl olarak da bankaların söz konusu müşterilerine tahvil ihraçları yoluyla kaynak yarattıklarını kaydeden Güngör, "Banka kendisi şirketin tahvil ihracına katılmazsa iştirakleri üzerinden giriyor. Hal böyleyse yakında buralara da tedbir gelecektir" ifadesini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön