26 / 04 / 2024

Başbakan Davutoğlu 500 milyon TL'lik çevre yatırımının açılışını yaptı!

Başbakan Davutoğlu 500 milyon TL'lik çevre yatırımının açılışını yaptı!

Ankara'da 500 milyon liralık çevre yatırımının açılışını yapan Başbakan Davutoğlu, "Pis kokulu Türkiye gitti, mis kokulu Türkiye geldi. 13 yılda 3.5 milyar ağaç diktik" dedi..



Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti döneminde çevre alanında yapılan dev yatırımları anlattı. Davutoğlu, "Pis kokulu Türkiye gitti, mis kokulu Türkiye geldi. Yolsuzluklarla, hortumlamalarla hem ahlaken hem de hiçbir çevre duyarlılığı olmayan anlayışlarla şehirlerimizden fiziki olarak pis kokular geliyordu. Şimdi o Türkiye gitti" dedi. 13 yıl içinde 3.5 milyar fidan dikildiğini belirten Başbakan Davutoğlu, hedeflerinin dünyadaki her bir insan için Türkiye'de bir ağaç dikmek olduğunu ifade etti. 


500 MİLYONLUK YATIRIM 

Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da düzenlenen 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Altyapı Projeleri Toplu Açılış Töreni'nde toplam değeri 500 milyon TL olan, 150 şehir parkı, 540 çevre temizlik aracı, 8 bin çöp konteynırı, 8 hizmet binası, 8 atık su arıtma ve katı atık düzenleme tesisini hizmete açtı. Davutoğlu, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: 


TOPRAK ASLIMIZDIR: 

Suyu, toprağı, havayı, ateşi yani güneşi anlamayan, insanoğlunun varoluşunu anlayamaz. Çünkü biz de topraktanız, toprağa döneceğiz. Toprak, bizim aslımızdır. Su ve hava bize verilen en büyük nimettir. Onları korumak, onları koruyarak gelecek nesillere aktarmak, siyasi açıdan da bizim en büyük sorumluluğumuzdur.


7 MİLYAR AĞAÇ: 

Öylesine propagandalar yaptılar ki özellikle Gezi sonrasında, sanki hükümetimizin 'ağaca ve çevreye karşı bir duyarsızlığı varmış' gibi. 13 yıl içinde 3.5 milyar fidandan bahsediyoruz. Hangi şehrimize giderseniz gidin, giri, çıkış ve tepelerinde ağaçlandırma faaliyetleri var. İnşallah en kısa zamanda dünyadaki her insan için Türkiye'de bir ağaç dikeceğiz, 7 milyar ağaca yürüyeceğiz inşallah.


KENDİ ÇEVREMİZİ, ŞEHRİMİZİ KORUYAMAZ HALDEYDİK: 

20 yıl önce özellikle İstanbul'da yaşayanlar bilir, çöp tepelerinden sokakların nasıl geçilmediğini hatırlarlar. Ümraniye ve Mamak'ta nasıl vahşi depolamayla çöp depolarının patladığını, insanların hayatlarını kaybettiğini bilirler. O zaman çevremizi, şehrimizi koruyamaz haldeydik. Acizdi o zamanki yöneticiler. Küçük borçlar alabilmek için uzun IMF müzakereleri yapan Türkiye'den, bir hamlede, bir törende 500 milyon liralık yatırımı devreye sokabilen kudretli bir Türkiye Cumhuriyeti var. Kim ne derse desin, bugünlerde kim ne siyasi spekülasyon yaparsa yapsın bu kudretli Türkiye Cumhuriyeti devletine bu kudreti bağışlayan milletin iradesi ve bu iradeyle iş başına gelen AK Parti hükümetleridir.


CİBUTİ'YE ÇEVRE TEMİZLİK ARACI: 

Bugün çöp konteynerlerinden çevre temizlik araçlarına, park yapım işlerinin üst yapımına kadar çok çeşitli yelpazede birçok hizmeti devreye sokacağız. 540 adet çevre temizlik aracı, 8 bin adet çöp konteyneri, 150 adet şehir park yapımı bunların arasında dikkati çekiyor. Bir de şunu, insan derken sadece kendi vatandaşlarımızı değil bütün insanlığı kastettiğimizi ifade edercesine de çevre temizlik araçlarından 6 tanesini dost ve kardeş Cibuti Cumhuriyeti'ne teslim edeceğiz.


HALİÇ'TE İNSANLAR EVLERİNİ SATTI:

Türkiye 90'lı yıllarda öylesine şartlarda yaşıyordu ki yurt dışından borç almanın yanında çevre şartları itibarıyla da son derece zor şartlarda, hijyenik imkânın olmadığı, şehir kültürünün neredeyse yok edildiği, varoşlarda vidanjör sistemiyle araçların evlere yaklaşıp yer altındaki depolardan temizlik yaptığı, çok pis kokuların duyulduğu bir Türkiye vardı. Haliç'te insanlar o pis kokular sebebiyle güzelim eski evleri satmak için, ucuz fiyatlara satmak için çaba içindeydiler. İstanbul'un güzel köşeleri tam bir çevre kirliliğinin yansıdığı alanlardı. Ankara, hava kirliliği bakımından dünyanın en kirli şehirleri arasındaydı. İşte o pis kokulu Türkiye gitti, mis kokulu Türkiye geldi. Yolsuzluklarla, birçok hortumlamalarla hem ahlaken pis kokular geliyordu.


DENİZLERİNİ EN İYİ KORUYAN ÜÇÜNCÜ ÜLKEYİZ:

Eskiden Marmara Denizi'nden başlamak üzere Türkiye'nin çevresindeki bütün denizler, kirlilik bakımından çok kötü örnekler olarak görülüyordu dünyada. Şu anda deniz temizliğinin temsili olan Mavi Bayrak'ta Yunanistan ve İspanya'dan sonra dünya 3'üncüsüyüz. 2023'te iddiamız dünyanın en temiz ülkesi olarak Mavi Bayrak listesinde dünya liderliğine yükselmek ve bunu da yapacağız. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme iddiası yanında deniz temizliği açısından da dünya liderliğine geleceğiz inşallah.


Sabah


Geri Dön