25 / 04 / 2024

Batı Karadeniz’de 2 milyar dolar sevinci!

Batı Karadeniz’de 2 milyar dolar sevinci!

Batı Karadeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) aracılığı ile bu seneki bölge ihracatı, 13 Ekim itibarı ile 2 milyar doları geçti. Geçtiğimiz senenin aynı zaman dilimine göre yüzde 2,8'lik artış yaşandı. İşte detaylar…



SENE SONU 2,6 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR

Bölge ihracatında, örtü altı üretiminde ise hasat döneminin yaklaşık 10 gün sonra başlaması ile birlikte hareketlilik beklediklerini de ifade eden Çavuşoğlu, "İhracatımızın lider sektörü yaş meyve sebzede hasat dönemi ile birlikte bir artış bekliyoruz. Mermerde de ciddi atılımlarımız mevcut. Hedeflerimizi tutturamasak da daha yüksek bir artış ile seneyi kapatırız, diye umut ediyoruz. Sene sonu için 3 milyar doları hedeflemiştik ama bu durumda çok zor. Şimdiki görüntüye göre 2,6 milyar dolar görünmekte. Başta Rusya-Ukrayna krizi böylesi de zor bir süreçteki tüm üreticilerimiz ve ihracatçılarımıza teşekkürler ediyorum" ifadelerini kullandı.

Üç ana sektörden oluşan ihracat oranlarında; tarım sektörü, yüzde 3 düşüş ile 867 milyon 376 bin dolara ulaşarak, birinci sırada yerini buldu. Sanayi sektörü, yüzde 8,7 artış ile 718 milyon 841 bin dolarla ikinci; madencilik sektörü de yüzde 6,1 artış ile 416 milyon 721 bin dolarlık ihracat ile üçüncü sırada bulunuyor.

YAŞ MEYVE-SEBZE 500 MİLYON DOLARI AŞTI

İhracatın lider sektörü tarım, kendi içinde üç ana gruba ayrılırken, bitkisel ürünlerde yüzde 0,5 artış ve 606 milyon 791 bin dolar ile ilk sırada. Ağaç ve orman ürünleri yüzde 2,7'lik düşüş ile ve 233 milyon 264 milyon dolar ile ikinci, hayvansal ürünler de yüzde 46'lık düşüş ve 27 milyon 320 bin dolar ile üçüncü sırada yer alıyor. Bitkisel ürünler içindeki yaş meyve ve sebze sektörü ise yüzde 3,9'luk düşüşe rağmen 505 milyon 759 milyon dolar ile bölgenin lider ihracat sektörü oldu.

Batı Karadeniz’de 2 milyar dolar sevinci!

Asgari ücret 8 bin lira mı oluyor? Uzman isim açıkladı

Doğal gaz faturanızı devlet ödeyecek! Doğal gaz destek ödemesi ne zaman verilecek?

Siz farkına varmadan paralarınız e-Devlet’te birikmiş olabilir! e-Devlet hesabınızı hemen kontrol edin!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön