19 / 04 / 2024

Bayraklı'daki Rıza Bey Apartmanı'nın yerine ne yapılacak?

Bayraklı'daki Rıza Bey Apartmanı'nın yerine ne yapılacak?

Rıza Bey Apartmanı yerine park ve anıt yapılacağı sözünü veren projeden vazgeçildi. Depremzede aileler duruma tepki gösterdi.



İzmir Seferihisar'da 30 Ekim'de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem 117 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. Cumhuriyet'ten Mehmet İnmez'in haberine göre; deprem, Bayraklı ilçesine bağlı Manavkuyu Mahallesi’ndeki binaların ağır hasar görmesine neden oldu. Deprem öncesi 32 konut ve 5 iş yerinin olduğu Rıza Bey Apartmı’nda 11’i çocuk 38 kişi hayatını kaybetti.

Enkaz altında kalan iki çocuğunu, iki yeğenini ve annesini kaybeden Emine ve Hüseyin Yücel çifti, depremin unutulmaması ve ölenlerin adının yaşatılması için bölgenin anıt ve yeşil alan olarak kalmasını talep ederek kampanya başlattı. Ailelere CHP’li vekiller destek oldu, konuyu Meclis’e taşıdı. Dilekçeler yazan, imzalar toplayan Yücel ailesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştü. Fakat, Rıza Bey Apartmanı’nda oturan bazı hak sahipleri de imza toplayarak park ve yeşil alan değil, aynı yere yeni bina inşa edilmesini talep etti. 

Bayraklı daki Rıza Bey Apartmanı nın yerine ne yapılacak?

ANKARA'DAN MÜJDE GELDİ 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 21 Şubat'ta açıklama yaparak Rıza Bey Apartmanı’nın olduğu alanda yeşil alan düzenlemesi ve depremzede vatandaşların hatıralarının yaşatıldığı bir mekânın yapılacağını müjdeledi. İzmir’e depremzedeler için yapılacak olan deprem konutları temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da alanın boş bırakılacağını, depremde hayatını kaybeden kişilerin anılarını yaşatmak ve deprem bilincinin hafızalarda canlı kalmasını sağlayacak bir yer yapılacağını duyurdu. 

Rıza Bey Apartmanı’nda iki çocuğunu, iki yeğeni ve annesini kaybeden Deniz Yücel, anıt ve park planının değiştiğini dile getirdi. Yücel, “22 konut sahibi ile birlikte 3 bine yakın imza topladık. Bakanlık sesimizi duydu ve görüşmeler sonrası anıt yapacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Kurum, canlı yayınlarda alana park ve anıt yapılacağını müjde olarak verdi. Ancak, geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile görüştüğümüzde şoke olduk. Varank, bölgenin proje alanının değiştiğini inşaat olacağını sadece giriş bölümüne bir anıt yapılacağını söyledi. Varank bize, “O bölgede ben otursam bir depremi hatırlatan parkı görmek istemem” diyerek projenin değiştiğini ve sadece binanın giriş bölümüne temsili anıt yapacaklarını söyledi. Bu proje neden değişti bilmiyoruz. Kim ne amaçla değiştirdi anlamış değiliz” diye konuştu. 

Bayraklı daki Rıza Bey Apartmanı nın yerine ne yapılacak?

SÖZLERİNDE DURSUNLAR

Yücel, “Sayın Bakan ve Cumhurbaşkanı bize park olacağını söyledi ve müjde olarak açıkladı. Ancak, sonra projeyi değiştirmişler. Bizim duygularımızla oynadılar. Galiba, çok çeşitli bazı güçler devreye girdi. Bizim amacımız zaten yaşanan depremi ve ölenleri unutturmamak. Şimdi göstermelik kaldırım üzerine anıt yapacaklar. Bizler Cumhurbaşkanı’nın söylediği gibi park ve deprem anıtı yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı için yeni iddia!


Geri Dön