25 / 04 / 2024

BDDK bankaların ticari kredilerine yüksek risk engeli koydu! Kur korumalı ranta 'dur' dedi

BDDK bankaların ticari kredilerine yüksek risk engeli koydu! Kur korumalı ranta 'dur' dedi

Kur korumalı mevduat hesaplarına bankalardan TL kredisi çekerek dövize çeviren şirketlerin sağladığı haksız kazançlar BDDK'yı harekete geçirdi. Kurum, KOBİ'lere verilecek kredilerin risk ağırlığını artırdı.



Hükümetin aşırı artan doları frenlemek için devreye aldığı Kur Korumalı Mevduat Hesapları bazı şirketleri için kazanç kapısına dönüştü. 20 Aralık'ta uygulamaya alınan sistemden faydalanan şirketlerin TL kredisi çekip döviz hesabı açarak kazanç elde ettiği ortaya çıktı.

ALAN MEMNUN SATAN MEMNUN!

Şirketler bankalardan aldıkları ucuz krediyi aynı bankaya kur korumalı mevduat olarak yatırıyorlar. Şirketler böylece hem daha yüksek faiz elde edip, hem de büyük vergi avantajı elde etmiş oluyor. Bankalar, müşterisi olan şirketlere “kur korumalı hesap açması” şartı ile kredi veriyorlar. Böylece bankalar hem kredi vermiş oluyor hem de KKM yaptığı için ceza ödemekten kurtuluyor.

BDDK BANKALARIN KREDİ DAĞITMASINA FREN KOYDU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, (BDDK) ticari kredilere ilişkin sermaye yeterliliği hesaplamasında kullanılacak risk ağırlığı artırdı.

Konuya ilişkin Kurul kararı, BDDK'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.

Karar ile tarımsal krediler, KOBİ tanımına giren işletmelere kullandırılacak krediler, ihracat ve yatırım kredileri, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ekindeki (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kurum ve kuruluşlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerine kullandırılacak krediler, kurumsal kredi kartları yoluyla kullandırılacak krediler ve bankalara ya da finansal kuruluşlara kullandırılacak krediler dışındaki ticari nitelikteki nakdi kredilere 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 200 risk ağırlığı uygulanacak.

Karar öncesinde söz konusu krediler için uygulanmakta olan risk ağırlığı, ilgili kredi müşterisinin derecelendirme notuna göre, yüzde 20 ila yüzde 150 arasında değişiyordu.

BDDK bankaların ticari kredilerine yüksek risk engeli koydu! Kur korumalı ranta dur dedi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön