27 / 04 / 2024

Beyoğlu Belediyesi'ne emlak vergisi tepkisi!

Beyoğlu Belediyesi'ne emlak vergisi tepkisi!

Beyoğlu Belediyesi emlak vergisine yüzde 45 zam yapmak istiyor. İlçe sakinleri ise bu zammı onaylamıyor. 



İstanbul Beyoğlu Belediyesi üyeleri emlak vergisi rayiç bedeline yüzde 45 zam yapılmasını talep ediyor. GazeteDuvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; Mahalle üyeleri ve CHP'li meclis üyeleri ise zam talebi için geri adım atılmasını istiyor. 

Yüzde 500 zam

Emlak birim fiyatlarına her 4 yıl içerisinde belediyeler tarafından yapılıyor. Bu zamlar da genellikle mahalle muhtarlarının, kaymakamlık temsilcisinin  ve ticaret odası temsilcisinin bulunduğu bir komisyonun görüşüyle yapılıyor. İddialara göre; Beyoğlu Belediyesi komisyon görüşünü almadan emlak birim fiyatlarına yüzde 45 oranında zam yapmayı ön gördü. Bu zammın yapılmasıyla Beyoğlu Belediyesi 5 yıl içerisinde yüzde 500 zam yapmış olacak. 

Söz konusu karar için mahalle muhtarlarından imza gelmedi. Bir muhtar yapılacak emlak vergisi zammına şerh koydu. Muhtar şerh gerekçesini de, “Komisyon oluşturulup komisyon çalışması yapılmamıştır. Belediye tarafından bilgi paylaşımı yapılmamıştır. Ülkemizde yaşanan ekonomik durgunluktan dolayı bu zam yersiz ve zamansızdır” açıklamasını yaptı. 

Beyoğlu Belediyesi CHP Meclis Grup Başkanvekili Süleyman Solmaz komisyonun acilen toplanması gerektiğini dile getirerek şu açıklamalarda bulundu: 

“Muhtarlar komisyona katılmadı, 'Birim fiyatı biz olmadan belirlenmez. Bu belirlenen birim fiyatlarına katkım yok' dedi. Pandemiyi dikkate alırsak hayattaki yoksullaşmaya göre yüzde 45 vergi ödemek doğru değil. Şerh düşmek isteyen muhtarlara izin vermediler. Toplantılara katılmayan ve şerh düşmek isteyen muhtarlara imza attırmıyorlar.”

Yüzde 45 zammın çok yüksek bir rakam olduğunu söyleyen Solmaz, ilçede emlak vergilerini  ödeyemeyen bir sürü mülk sahibinin de olduğunu dile getirerek şunları söyledi: 

“Beyoğlu'nda emlak vergileri ödenmeyen bir sürü mülk belediyenin aldığı kararla icra yoluyla satılıyor. Mülkler bu sebeple el değiştiriyor. Beyoğlu'nda bu binalar çok sahipli ama kullanıcısı olmadığı için ya da dar gelirli insanlar oldukları için emlak vergilerini ödemiyor. Birçok tapunun üzerinde şerh var. Bu süreci bununla birlikte değerlendirmek gerekiyor, bu süreci doğru çalıştıralım. Hak kayıplarına yol açmayacak bir sistem gerekiyor.”

Beyoğlu Belediyesi ne emlak vergisi tepkisi!

Beyoğlulara çağrı

Emlak vergilerine itiraz etmek isteyen Beyoğlululara çağrı yapan Solmaz şöyle devam etti: “Belediye, 'Ben buradan aldığım gelirle belediye hizmetlerini yapıyorum' savunması yapıyor. Biz de diyoruz ki zam yapılmasın çok zorunluysa enflasyon oranıyla vergi ödensin. Bir örnek vereceğim. Kağıthane Belediyesi ve Beyoğlu belediyelerini AK Parti yönetiyor. Bu iki belediye komşu. Beyoğlu'ndaki emlak birim fiyatı Kağıthane'deki emlak birim fiyatının neredeyse 4 katı. Aynı sosyal çevre, aynı çevre ama Beyoğlu'ndaki çok daha fazla vergi veriyor. İstiklal Caddesi baz alınarak yüksek emlak vergileri alınıyor. Bizim itiraz ettiğimiz temel şeylerden biri bu. Kanunda yapılan değişiklikle komisyonların belirlediği birim fiyatı muhtarlıklarda askıya çıkmak zorunda. Her vatandaşın emlak birim fiyatlarına itiraz ederek dilekçe vermeleri gerekiyor. Dava açsınlar. Biz vatandaşlara bu konuda hukuki destek veriyoruz.”

Beyoğlu Belediyesi ne emlak vergisi tepkisi!

Muhtardan şerh

Karara şerh koyduğunu söyleyen  bir muhtar ise zamma tepkisini şu sekilde anlatıyor:
“Bu pandemi döneminde zaten ekonomi durmuş durumda. Bazı yerlerde emlak bedelleri de düştü. Geçim darlığı yaşayan insanlar var, belediye konuya bir müteahhit mantığıyla bakıyor. İnsanlar mülklerini kiraya vermiyor ki. Bu bedelleri ödeyemeyip mülklerini satanlar var. Belediye yaptığı harcamaları bana sormuyor ki. Dolayısıyla yaptığı hatalı şeyleri kendi sorumluluğu üzerine almalı. Ben böyle bir karara imza atmam! Bundan dolayı ben bu yapılan zamları onaylamıyorum. 2017'de yapılan zamlar da çok yüksekti. 2017'de 200 lira emlak vergisi ödeyen biri 2022'de 800 lira vermek zorunda kalacak. Belediye 'Senin binanın rantı yükselmiş, bunun bedelini öde' diyor. İnsanlar burada oturuyor, bunu satmıyor. Bu bakış açısı sosyal bir devletin bakış açısı değil, tüccar bir devletin bakış açısı.”

Emlak Vergisi'ne 2020'de ne kadar zam gelecek?


Geri Dön