26 / 04 / 2024

Bina projeye uygun yapılmazsa ne olur? 

Bina projeye uygun yapılmazsa ne olur? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Proje aykırı yapılan balkon belediye tarafından mühürlendi.Binanın iskanı var mı? Bu durumda ne olur?' sorusunu yanıtladı.  



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '2012’de aldığım dairenin iki balkonunun projeye aykırı olduğunu sonradan komşulardan birinin şikayeti üzerine öğrendim. Bu balkonları ben yapmadım, öyle satın aldım ve duyduğuma göre de müteahhit inşaat sırasında bu balkonları yapmış. Ben ise ikinci el olarak böyle aldım. Şikayet üzerine belediye geldi ve mühürledi. Binamızın iskanı var. Bu durumda ne olur? ' sorusunu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Okuyucumun durumu ilginç. Bir binada kaçak bölümler var demek, tasdikli proje dışı imalat var demektir. Anlatılan olayda binanın tasdikli projesine baktığımızda bu iki balkonu görmeyeceğiz ama dairede iki balkon var. Bu, projeye aykırılık demektir ve aykırılığın giderilmesi gerekir. Buraya kadar olayda bir tuhaflık yok. Projeye aykırı balkon yapılmış eski hale getirilmesi gerekecek.

Nasıl olacağını anlatacağım. Peki tuhaflık nerede? Projeye aykırı balkon yapıldığı halde iskan izninin olduğunu söylüyorsunuz. Bu genellikle şöyle olur: Bina projeye uygun yapılır, iskan izni alınır, izin alındıktan sonra projeye aykırılıklar başlar. Örneğin sizin balkonlar yapılır. Ancak siz balkonların inşaat sırasında müteahhit tarafından yapıldığını öğrenmişsiniz. Birinci tuhaflık burada, bina projeye aykırı ama iskanlı.

★ ★ ★

Bir binada projeye aykırı inşaat yapılıyorken belediyece tespit yapılırsa bu durum tutanakla tespit edilir. Yapı tatil tutanağı tutulur ve inşaat mühürlenir. Ancak yapım bitmişse ve bittikten sonra projeye aykırılık tespit olunursa mühürleme yapılmaz, encümen kararı ile yıkım kararı alınır veya mahkeme kararı ile eski hale getirilmesine karar verilir.

Oysa sizinki bitmiş hali ile mühürlenmiş ki ikinci tuhaflık da burada. Kısacası bu işte bir tuhaflık var. Sizin lehinize olacak bazı hatalar mı yapılıyor acaba? Özellikle iskan izninin olması açısından baktığımda... Şayet gerçekten projeye aykırıysa ve şikayet olmuşsa neticede bu balkonlar yıkılacak, bina eski haline getirilecek ama ben yine de tasdikli projenizi temin edip bu konuyu bilen bir meslek erbabıyla değerlendirmenizi önereceğim.

 


Geri Dön