26 / 04 / 2024

Bina vergisi nasıl ödenir?

Bina vergisi nasıl ödenir?

Bina vergisi kanununa göre bina vergisi nasıl ödenir? Bina vergisi ödeme zamanı hangi aylardır? Eğer, gayrimenkul bir başka şehirdeyse bina vergisi ödemesi nasıl yapılıyor? İşte sorularınızın yanıtı...



Bina vergisi nasıl ödenir?

Bina vergisi, vergiden muaf olarak tutulmayan tüm gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile yükümlü olduğu vergi olarak ifade ediliyor. Bina vergisi, her sene yeniden belirlenen değerleme oranları baz alınarak hesaplanıyor.


Bina vergisi için ödenecek miktar, oranların gayrimenkul değeri üzerinden hesaplanması yolu ile belirleniyor. Söz konusu vergi yükümlüleri, ödemeleri taksitli olarak yapabiliyor.


Bina vergisi nasıl ödenir?

Bina vergisi taksitli ödeme:

Vergi yükümlüleri, bina vergilerini yılın iki döneminde iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılırken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. İsteyenler, ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde vergi borcunu ödeyebiliyor.


Bina vergisi ödeme zamanı:

Yukarıda da belirttiğiniz gibi, bina vergileri ödeme zamanı; ilk taksitler için en son Mayıs ayında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Bina vergisi ödeme yeri:

Vergi ödemeleri, gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak, gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde vergi ödemesi tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.



Bina vergisi oranı!
Bina vergisi kanunu!





Geri Dön